Gyümölcslevest bármilyen gyümölcsből készíthetünk! Habár itthon az eper, a meggy és az őszibarack valószínűleg a legnépszerűbbek, de szilvából is isteni! A jó hír az, hogy meló nem sok van vele, pillanatok alatt elkészül. Örök igazság, hogy a gyümölcsleves hidegen a legjobb, így a szilvakrémlevest is érdemes előre elkészíteni és fogyasztás előtt, néhány órát pihentetni a hűtőbe.
Lassan szépen bekúszik a küszöb alatt az ősz! Habár nappal még tombol a hőség, de az éjszakák egyre hűvösebbek és a piacokon is kezdtek megjelenni azok a zöltségek és gyümölcsök, amelyek az ősz közeledtét hírdetik: például a szilva és a szőlő!
Sokáig a szilváról automatikusan a szilvalekvár és a szilvásgombóc jutott az eszembe először, ha azon morfondíroztam a kínálatot látva, hogy mit főzzek belőle. De annyira szépek és hivogatóak a szilvaszemek, hogy mindenképpen ki akartam találni milyen más formában tudnám még az ebéd részévé tenni. A leves kézenfekvő megoldásnak tűnt, így született meg ez a recept is.
Maga a levesalap elkészítésének kitalálása nem jelentett nagy gondot, hiszen minden gyümölcsleves pontosan ugyanúgy készül: végy valamennyi gyümölcsöt, szórj rá cukrot és különböző hozzá passzoló fűszereket - kézenfekvő például a fahéj - húzd fel egy nagyon pici vízzel, főzd meg, majd habard be valamilyen ízű pudinggal.
Igen, ám csak a szilva - és amúgy a legtöbb gyümölcs esetében is ódzkodom attól a gondolattól, hogy a hő hatására a levesben a gyümölcsszemek összetottyadjanak, hiszen túl azon, hogy tényleg ronda látvány, szerintem enni sem olyan kellemes.
Így született meg a most bemutatott ötlet is, hogy a levesbetétnek szánt gyümölcsök állagát megőrizzem, míg a leves "lé" részét a szokásos formában megfőzöm, majd finom krémesre turmixolom.
Hasznos tipp: Minden gyümölcs szereti a mentát! Tálaláskor szórd meg egy pici, finomra vágott mentával!
Mossuk meg a szilvát és körülbelül a negyedét - főleg a szebb, keményebb szemeket - tegyük félre, a többit magozzuk ki és vágjuk darabokra. Mivel ezt össze fogjuk turmixolni, nem kell szép, szabályos darabokra vágni.
A feldarabolt szilvákat tegyük lábosba, adjuk hozzá a cukrot, citromlevet és szórjuk meg fahéjjal és kezdjük el főzni. Amikor már elkezd összeesni öntsük fel annyi vízzel, ami majdnem ellepi és főzzük puhára. Közepes lángon körülbelül 10 perc bőven elég.
Míg fő a szilva, a félretett szemeket vegyük ketté, magozzuk ki, majd vágjuk minden fél szilvaszemet 3 cikkelyre. Ez lesz a levesbetét.
Készítsük el a habarást is. Ehhez egy tálba tegyük a tejet és a pudingport és kézi habverővel keverjük el csomómentesen.
Amikor a levesalap megfőtt, merjünk egy merőkanállal a habaráshoz (végezzünk hőkiegyenlítést), majd a tejes-pudingos habarást öntük a lábosba és gyors mozdulatokkal keverjük benne simára. Főzzük még néhány percig, amíg kicsit elkezd besűrűsödni.
Ezután tegyük az egész keveréket a turmixgépbe és turmixoljuk szép krémesre. Ha nincs otthon turmixgép, akkor botmixerrel is dolgozhatunk. Ezen a ponton eldönthetjük, hogy átszűrjük-e a levest. Néha veszem a fáradságot és megteszem, hogy még egységesebb, simább levet kapjak, de nem feltétlenül szükséges.
Ha szép, egynemű a levesünk, öntsük vissza a lábosba és tegyük hozzá a félretett, cikkekre vágott szilvadarabokat. Már ne főzzük, mivel a leves pont annyira meleg, hogy még egy kicsit restre főzze a szilvaszemeket, de azok ne essenek teljesen össze.
Hűtőbe néhány óra alatt hűtsük teljesen le. Ha szeretjük, tálaláskor mentával díszíthetjük.