Fahéjas szilvakrémleves

Gyümölcslevest bármilyen gyümölcsből készíthetünk! Habár itthon az eper, a meggy és az őszibarack valószínűleg a legnépszerűbbek, de szilvából is isteni! A jó hír az, hogy meló nem sok van vele, pillanatok alatt elkészül. Örök igazság, hogy a gyümölcsleves hidegen a legjobb, így a szilvakrémlevest is érdemes előre elkészíteni és fogyasztás előtt, néhány órát pihentetni a hűtőbe.

szilvakrémleves

Lassan szépen bekúszik a küszöb alatt az ősz! Habár nappal még tombol a hőség, de az éjszakák egyre hűvösebbek és a piacokon is kezdtek megjelenni azok a zöltségek és gyümölcsök, amelyek az ősz közeledtét hírdetik: például a szilva és a szőlő!

Sokáig a szilváról automatikusan a szilvalekvár és a szilvásgombóc jutott az eszembe először, ha azon morfondíroztam a kínálatot látva, hogy mit főzzek belőle. De annyira szépek és hivogatóak a szilvaszemek, hogy mindenképpen ki akartam találni milyen más formában tudnám még az ebéd részévé tenni. A leves kézenfekvő megoldásnak tűnt, így született meg ez a recept is.

Maga a levesalap elkészítésének kitalálása nem jelentett nagy gondot, hiszen minden gyümölcsleves pontosan ugyanúgy készül: végy valamennyi gyümölcsöt, szórj rá cukrot és különböző hozzá passzoló fűszereket - kézenfekvő például a fahéj - húzd fel egy nagyon pici vízzel, főzd meg, majd habard be valamilyen ízű pudinggal.

Igen, ám csak a szilva - és amúgy a legtöbb gyümölcs esetében is ódzkodom attól a gondolattól, hogy a hő hatására a levesben a gyümölcsszemek összetottyadjanak, hiszen túl azon, hogy tényleg ronda látvány, szerintem enni sem olyan kellemes.

Így született meg a most bemutatott ötlet is, hogy a levesbetétnek szánt gyümölcsök állagát megőrizzem, míg a leves "lé" részét a szokásos formában megfőzöm, majd finom krémesre turmixolom.

Hasznos tipp: Minden gyümölcs szereti a mentát! Tálaláskor szórd meg egy pici, finomra vágott mentával!

Fahéjas szilvakrémleves

Fahéjas szilvakrémleves
homokóra

Elkészítési idő:

20 perc

Pihentetési idő:

120 perc

mennyiség icon

Mennyiség:

2 fő

kategória icon

Kategória:

leves

Milyen hozzávalókra van szükséged?

  • 50 dkg szilva
  • fél citrom leve
  • 1-2 teáskanál fahéj
  • 250ml víz
  • 10g vaniliás pudingpor
  • 200ml tej

Hogyan tudod elkészíteni?

1

Mossuk meg a szilvát és körülbelül a negyedét - főleg a szebb, keményebb szemeket - tegyük félre, a többit magozzuk ki és vágjuk darabokra. Mivel ezt össze fogjuk turmixolni, nem kell szép, szabályos darabokra vágni.

2

A feldarabolt szilvákat tegyük lábosba, adjuk hozzá a cukrot, citromlevet és szórjuk meg fahéjjal és kezdjük el főzni. Amikor már elkezd összeesni öntsük fel annyi vízzel, ami majdnem ellepi és főzzük puhára. Közepes lángon körülbelül 10 perc bőven elég.

3

Míg fő a szilva, a félretett szemeket vegyük ketté, magozzuk ki, majd vágjuk minden fél szilvaszemet 3 cikkelyre. Ez lesz a levesbetét.

4

Készítsük el a habarást is. Ehhez egy tálba tegyük a tejet és a pudingport és kézi habverővel keverjük el csomómentesen.

5

Amikor a levesalap megfőtt, merjünk egy merőkanállal a habaráshoz (végezzünk hőkiegyenlítést), majd a tejes-pudingos habarást öntük a lábosba és gyors mozdulatokkal keverjük benne simára. Főzzük még néhány percig, amíg kicsit elkezd besűrűsödni.

6

Ezután tegyük az egész keveréket a turmixgépbe és turmixoljuk szép krémesre. Ha nincs otthon turmixgép, akkor botmixerrel is dolgozhatunk. Ezen a ponton eldönthetjük, hogy átszűrjük-e a levest. Néha veszem a fáradságot és megteszem, hogy még egységesebb, simább levet kapjak, de nem feltétlenül szükséges.

7

Ha szép, egynemű a levesünk, öntsük vissza a lábosba és tegyük hozzá a félretett, cikkekre vágott szilvadarabokat. Már ne főzzük, mivel a leves pont annyira meleg, hogy még egy kicsit restre főzze a szilvaszemeket, de azok ne essenek teljesen össze.

8

Hűtőbe néhány óra alatt hűtsük teljesen le. Ha szeretjük, tálaláskor mentával díszíthetjük.

hashtag icon

Kulcsszavak:

gyümölcs, szilva, leves, hideg, édes, könnyű, gyors

Még több recept →