Az angolzeller vagy szárzeller a fogyókúrázók igazi álma, hiszen igazán egészséges és kalóriát szinte alig tartalmaz. A belőle készült krémleves íze lágyabb, mint ha zellergumóból készítenénk, a citromtól pedig igazán üde és frissítő levest tálalhatunk.
Akciós volt az angolzeller a minap az üzletben, ezért gyorsan be is vásároltam belőle. Rendszerint waldorf-salátát készítek belőle illatos, pirított dióval, de ma mivel esősen indult a nap, inkább valami egészségesebb, könnyű levesre vágytam. Liszt helyett sűrítőként krumplit használtam, a frissességről pedig a citrom leve és a reszelt héja gondoskodott.
Mint minden krémlevest, ezt is tálalhatjuk a megszokott levesbetétekkel: kiválóan kiegészíti az ízét a pirított kenyér- vagy zsemlekocka, esetleg egy kis parmezánnal megbolondítva, de a különböző pirított magok - dió, tökmag - is remek kísérője lehet a levesünknek. Én most egy igazán frissítő kiegészítőt választottam: zsenge zellerszárat karikáztam fel lehelett vékonyan egy kis friss zeller levéllel, amit reszelt citromhéjjal tettem még izgalmasabbá.
Hasznos tipp: Mi mindenből lehet még izgalmas feltétet készíteni a krémlevesekhöz? Ebben a cikkben összegyűjtöttem: Mi kerüljön a krémlevesünk tetejére? Ötletek és tippek levesbetétre
Egy lábosban a 2-3 evőkanál olajon dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát. Vigyázzunk arra, hogy ne égjen meg. Ha szükséges adjunk hozzá egy kis vizet. Sózzuk, borsozzuk. Amikor már krémesen puha, adjuk hozzá az áttört fokhagymát. Keverjünk rajta egyet és öntsük fel fehérborral, illetve reszeljünk hozzá egy gondolatnyi szerecsendiót.
Vágjuk le a zellerszárak végét és mossuk meg jó alaposan. A zöld levél részét, a vékony száraival tegyük félre. Ebből lesz a levesbetét. A vastagabb zellerszárakat daraboljuk fel. Pucoljuk meg a krumplit is és azt is daraboljuk fel 1-2 cm-es darabokra.
A feldarabolt zellerszárat és krumplit adjuk a hagymás-boros keverékünkhöz és pirítsuk magasabb hőfokon 1-2 percig.
Öntsük fel az alaplével annyira, hogy éppen ellepje és főzzük alacsony-közepes lángon 30 percig.
Miután a zeller és a krumpli is megpuhult öntsük egy mixerbe, tegyünk hozzá 2 dl tejszínt, a citrom levét és a reszelt héját, illetve a savak ellensúlyozására egy kis cukort. Jó alaposan turmixoljuk össze.
A levesbetétnek szánt vékony zellerszárakat szeleteljük fel lehelet vékonyan. Pici egészen zsenge, zellerlevelet is apríthatunk bele, ha szeretnénk. Tegyük egy kis tálkába és keverjük hozzá a citrom reszelt héját.
Tálaláskor merjünk egy mélytányérba a finom levesből, tegyünk bele egy evőkanálnyit az így elkészített ropogós, üde levesbetétből is és őröljünk rá frissen egy kis feketeborst. Hidegen vagy melegen is tálalhatjuk.