Zabpelyhes, vágott zsemle

Nincs annál jobb, mint amikor frissen sült péksütemény illatozik a konyhában. A zabpelyhes, vágott zsemle az új kedvencem! Egyszerű és egészséges! Habár az elkészítése a hosszú kelesztés miatt, több órát vesz igénybe, de egy kis befektetett munkáért cserébe tényleg finom és sokkal olcsóbb, mint a bolti párja.

Zabpelyhes, vágott zsemle

Aki, egyszer, otthoni körülmények között megtapasztalta a kenyérsütés csodáját, soha többé nem akar bolti, gyors kelesztésű, adalékanyagokkal felturbózott termékeket vásárolni. Sokan valószínűleg sosem kezdenek hozzá, mert túl bonyolultnak tartják a kelt tésztát, pedig egyáltalán nem ördöngösség az elkészítése.

Én is sokáig halogattam és féltem tőle. Próbálkoztam kenyérsütéssel, de nem igazán volt benne sikerélményem. Valahogy túl vastag lett a héja vagy a belseje nem lett elég levegős, buborékos. Így utólag már tudom, hogy a dagasztás részével nem boldogultam igazán. Azután beszereztem egy dagasztó gépet és kicsibe kezdtem: elkezdtem zsemléket, kifliket sütni és jöttek az első sikerélmények. Megtanultam az alapvető technikákat és megtapasztaltam milyen a jó tészta állaga és textúrája. Azóta már a kenyereket is itthon sütöm, sikeresen.

Mi az, amit tanultam? Az arányok és a megfelelő dagasztás elengedhetetlen, na és persze a sok türelem! A kelt tészta nem az az alapanyag, aminél le lehet csalni a hozzávalót, vagy az időt.

Az internet hemzseg azoktól a receptektől, amelyek dagasztás és kelesztés nélküli 30 perces gyors kenyeret és péksütit kínál, de tegyük a szívünkre a kezünket! Ezekből sosem lesz az a végeredmény, amit egy jó minőségű pékségben kapunk! Biztos ezeknek a recepteknek is megvan a megfelelő helyük, de nem veszik fel a versenyt az igazi, megfelelő technikával elkészített, ropogós külsejű, foszlós, puha belsőjű zsemlékkel és kenyerekkel.

Klasszikus carbonara

zabpelyhes, vagott zsemle
homokóra

Elkészítési idő:

60 perc

Pihentetési idő:

2 óra

mennyiség icon

Mennyiség:

10 darab

kategória icon

Kategória:

pékáru

Milyen hozzávalókra van szükséged?

  • 350g finomliszt
  • 100g teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 50g zabpehely
  • 2 teáskanál só
  • 2 evőkanál olivaolaj
  • 15 dkg joghurt
  • 2 dl víz
  • 2 dkg élesztő
  • 1 kanál méz

Hogyan tudod elkészíteni?

1

Első lépésként mérd ki a hozzávalókat. A liszteket szitáld egy tálba, add hozzá a zabpelyhet és a sót és az egészet a kiskanállal keverd össze.

2

Készíts a zabpelyhes-sós liszt közepébe mélyedést és öntsd bele a többi hozzávalót is: az olajat, a joghurtot, a vizet, a kanál mézet és végül morzsold bele a friss élesztőt is.

3

Dagaszt be a tésztát. Ha ügyes vagy és gyakorlott akkor kézzel, ha még nem vagy annyira rutinos akkor dagasztógépet ajánlok. Dagaszd addig a tésztát, amíg a felülete szép, sima, fényes lesz és már nem ragad sem a kezedhez, sem a tálhoz.

4

A bedagasztott tésztából formálj helyes kis gombócot és tedd egy tálba és fedd le egy tiszta konyharuhával. Én a dagasztógép kelesztő táljába szoktam visszatenni, de bármilyen másik, nagyobb tál is megteszi.

5

Száraz, meleg helyen keleszd a tésztát 50-60 percig vagy ameddig a duplájára kel.

6

Ezután a megkelt tésztát óvatosan fordítsd ki egy vékonyan belisztezett gyúródeszkára és óvatosan, néhány mozdulattal gyúrd át.

7

Vágd 10 egyforma darabra, majd gömbölyítsd egyesével a kis tésztalabdákat. Ehhez vegyél egy tésztát a tenyeredbe és miközben körbe forgatod a kezedben a szélét hajtogasd a közepéig és nyomkodd egy kicsit le. Ismételd ezt a mozdulatot addig, amíg egy szép kerek cipócskát nem kapsz. Fordítsd ekkor meg és alakíts belőle szabályos gömböket.

8

Takard le ismét a tésztalabdákat egy konyharuhával és 15-20 percig hagyd ismét kelni.

9

Egy sütőlemezre tegyél sütőpapírt. A zsemléket ismét gömbölyítsd egyesével és tedd a sütőlemezre egymástól kellő távolságot hagyva. Takard ismét le konyharuhával és hagyd 30-40 percet kelni.

10

Közben készíts be egy fém edényt a sütő aljába és melegítsd elő a sütőt 230 fokra.

10

A megkelt zsemléket egy éles pengével vagy késsel a tetején karcold be. Permetezd le vízzel és szórd meg mindegyiket zabpehellyel. Tedd be a sütőbe és a bekészített fém edénybe önts 1 dl forró vizet és gyorsan csukd be a sütőajtót.

10

230 fokon süsd a zsemléket 5 percig, majd vedd vissza a hőfokot 200 fokra és süsd még további 15-20 percet, amíg a zsemlék aranybarna színűek lesznek.

11

Vedd ki a fémedényt, kapcsold le a sütőt és az ajtaját egy fakanállal kitámasztva, hagyd még a zsemléket 5 percig bent. Végül tedd rácsra őket és várd meg míg kihűlnek.

hashtag icon

Kulcsszavak:

kenyér, közepesen nehéz, zsemle, zab

Gyakran Ismételt kérdések

Kicsapódott a tojás, mert túl magas volt a hőfok, hogyan menthetem meg?

Rossz hírem van, sehogy. Ne add fel! Ismétlés a tudás anyja! Legközelebb sikerültni fog!

Nem akar a tojás krémesedni, mi lehet az oka?

Valószínűleg túl alacsony a hőfok. Néhány pillanatra rakd vissza a tűzre míg ismét kicsit átforrósodik a serpenyő, majd húzd le róla ismét. Közben folyamatosan rázogasd! Kitartás, sikerülni fog!

Milyen tészta a legjobb a carbonarahoz?

Én a spagetti tésztát szeretem hozzá a legjobban.

Még több recept →