A shakshuka egy észak-afrikai étel, amelyet sokan izraeli lecsóként ismernek és amelynek sok változata létezik. A különböző változatok abban közösek, hogy az alapjuk hagymából, paprikából, paradicsomból és tojásból áll. Nagyon hasonlít a mi lecsónkhoz is, de a shakshuka sokkal fűszeresebb. Sokan sós, pácolt citromot tesznek bele, míg mások fetasajtot és különböző zöld fűszereket. Lehet villásreggeli vagy egy kiadós vacsora is. Ha szereted a fűszeres ízeket, érdemes tenni egy próbát!
Egy nagyobb serpenyőbe tedd bele az olajat és a csíkokra vágott hagymát kezd el megpirítani. Szórd meg sóval, őrölt koriandermaggal és római köménnyel is.
Amikor a hagyma összeesett és megpuhult, add hozzá a 2 centiméteres, csíkokra vágott paprikát. Használhatsz különböző színű paprikát - sárgát, pirosat - hogy a a végeredmény szemetgyönyörködtetően színes legyen. Pirítsd a paprikát és a hagymát körülbelül 5 percig.
Ezután mehet bele a kockára vágott paradicsom, a fekete bors, a cayenne bors és szórd meg egy kis cukorral is. Vedd vissza a lángot kicsire és főzd az egészet 15 percig. Ha nagyon elfőnné a vizet, akkor főzés közben egy nagyon kicsit hozzáadhatsz. A keveréknek 'szószos' állagúnak kell lennie.
Vedd vissza a lángot a lehető legkisebbre. Ezután készíts bele 4 mélyedést és óvatosan üsd bele a tojásokat. Fedd le egy fedővel a serpenyőt és főzd tovább nagyon kicsi lángon körülbelül 10 percig, addig amíg a tojás éppen csak megszilárdul. Úgy az igazi, ha a sárgája lágy, krémes marad.
Szórd meg apróra vágott petrezselyemmel és tálald még forrón friss pitával vagy kenyérrel!