Shakshuka: a különleges, fűszeres lecsó

A shakshuka egy észak-afrikai étel, amelyet sokan izraeli lecsóként ismernek és amelynek sok változata létezik. A különböző változatok abban közösek, hogy az alapjuk hagymából, paprikából, paradicsomból és tojásból áll. Nagyon hasonlít a mi lecsónkhoz is, de a shakshuka sokkal fűszeresebb. Sokan sós, pácolt citromot tesznek bele, míg mások fetasajtot és különböző zöld fűszereket. Lehet villásreggeli vagy egy kiadós vacsora is. Ha szereted a fűszeres ízeket, érdemes tenni egy próbát!

Shakshuka: a különleges, fűszeres lecsó

Shakshuka

Shakshuka: a különleges, fűszeres lecsó
homokóra

Elkészítési idő:

30 perc

mennyiség icon

Mennyiség:

2 fő

kategória icon

Kategória:

egytálétel

Milyen hozzávalókra van szükséged?

  • 3 egész paprika
  • 4 nagyobb, érett paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1/2 teáskanál őrölt római kömény
  • 2-3 evőkanál olivaolaj
  • 1 teáskanál őrölt koriandermag
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 egész tojás
  • 2-3 ág kakukkfű frissen vagy 1-2 teáskanállal a szárított formából
  • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • egy csipet cayenne bors
  • ízlés szerint só és bors

Hogyan tudod elkészíteni?

1

Egy nagyobb serpenyőbe tedd bele az olajat és a csíkokra vágott hagymát kezd el megpirítani. Szórd meg sóval, őrölt koriandermaggal és római köménnyel is.

2

Amikor a hagyma összeesett és megpuhult, add hozzá a 2 centiméteres, csíkokra vágott paprikát. Használhatsz különböző színű paprikát - sárgát, pirosat - hogy a a végeredmény szemetgyönyörködtetően színes legyen. Pirítsd a paprikát és a hagymát körülbelül 5 percig.

3

Ezután mehet bele a kockára vágott paradicsom, a fekete bors, a cayenne bors és szórd meg egy kis cukorral is. Vedd vissza a lángot kicsire és főzd az egészet 15 percig. Ha nagyon elfőnné a vizet, akkor főzés közben egy nagyon kicsit hozzáadhatsz. A keveréknek 'szószos' állagúnak kell lennie.

4

Vedd vissza a lángot a lehető legkisebbre. Ezután készíts bele 4 mélyedést és óvatosan üsd bele a tojásokat. Fedd le egy fedővel a serpenyőt és főzd tovább nagyon kicsi lángon körülbelül 10 percig, addig amíg a tojás éppen csak megszilárdul. Úgy az igazi, ha a sárgája lágy, krémes marad.

5

Szórd meg apróra vágott petrezselyemmel és tálald még forrón friss pitával vagy kenyérrel!

hashtag icon

Kulcsszavak:

vacsora, reggeli, vegetáriánus, könnyű, egytálétel, lecsó, paprika, paradicsom, tojás

Még több recept →