Hagyományos nudli

A krumplis nudlit annyi féle módon hívhatjuk - csak néhány közülük: nudli, burgonyametélt, angyalbögyörő, billemácsik, pucu, vucerli, angyalpicili, pucuhaluska... - és készíthetjük, hogy megszámolni sem lehet, de egy biztos, hogy sokunk gyerekkorát idézi. A hagyományos magyar konyha ételei közé tartozik, mára viszont már - méltatlanul - kissé elfeledett.

kép amerikai palacsintáról gyümölccsel

Ez az a tipikus magyar étel, amit nem érdemes mirelitként tárolni a fagyasztóban, mert csak a helyet foglalja. Aki már készített valaha nudlit az jól tudja, hogy nagyon gyorsan összedobható, csupa olyan alapanyagból áll, amely minden alapháztartásban megtalálható és még azok is bátran neki ugorhatnak az elkészítésnek, akik amúgy messze elkerülik a konyhát. Lekvárral, mákkal, gyümölcsökkel a legfinomabb.

Hasznos tipp: Mivel a nudli és a szilvásgombóc tésztája gyakorlatilag ugyanaz, így ha már mesterien készítesz nudlit, akkor próbáld ki a szilvásgombócot is!

Hagyományos nudli

amerikai palacsinta
homokóra

Elkészítési idő:

30 perc

mennyiség icon

Mennyiség:

3-4 fő

kategória icon

Kategória:

édes főétel

Milyen hozzávalókra van szükséged?

  • 500g krumpli
  • 200g liszt
  • 1 darab tojás
  • 5 dkg vaj
  • 150g zsemlemorzsa
  • 1 csipet só
  • ízlés szerint porcukor

Hogyan tudod elkészíteni?

1

A burgonyákat megmossuk és héjába megfőzzük. Még langyos állapotban meghámozzuk és krumplinyomón áttörjük és hidegre hűtjük.

2

A kihűtött áttört krumplihoz hozzáadjuk a vajat, tojást. A lisztet apránként adjuk hozzá, amikor elkezdjük összegyúrni a tésztát. Akkor lesz igazán légies és könnyed a tészta, ha éppen csak annyi lisztet adunk hozzá, amennyit a krumpli felvesz. Hogy mennyi lisztet vesz fel nagyban függ attól, hogy milyen a burgonya típusa. A lényeg, hogy ha összeáll a tészta, elválik a táltól ne adjunk hozzá több lisztet.

3

Lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra sodorjuk és körülbelül 4 cm-es darabokra vágjuk. Minden darabot egyesével formázzuk úgy, hogy a két végét enyhén elvékonyítjuk.

4

A zsemlemorzsát egy száraz serpenyőbe megpirítjuk.

5

A kiformázott nudlikat gyöngyöző vízbe főzzük ki. Miután feljöttek a víz felszínére még 3-4 percig főzzük, lecsepegtetjük és a pirított morzsába hempergetjük.

6

Tálaláskor megszórjuk enyhén porcukorral és különböző ízű lekvárokkal, gyümölcsökkel kínáljuk!

hashtag icon

Kulcsszavak:

édes, hagyományos, magyar, könnyű

Még több recept →