Gyerekkorunk ismerős íze, a menzák gyakori fogása, amelyet lehetett szeretni és gyűlölni, de egy biztos, az egyik legegyszerűbb fogás, amit el tudok képzelni: még ha nem is vagy egy "konyha-ninzsa", akkor is el fogod tudni készíteni és mindössze csupán fél órára van szükség hozzá. Ráadásul olyan alapanyagokat tartalmaz, amelyek - biztosra veszem - a te háztartásodban is mindig megtalálhatóak: egy kis tészta, pirospaprika, egy kevés krumpli és egy szép fej hagyma.
Ki ne ismerné ennek a hagyományos tésztaételnek a megannyi elnevezését: krumplis tészta, gránátos kocka vagy grenadírmars. De vajon honnan erednek ezek az elnevezések és mit keres a gránát szó egy étel nevében? Mert, hát lássuk be a gránátoskocka nem éppen egy étvágygerjesztő elnevezés.
Az étel eredete egészen az Osztrák-Magyar Monarchiáig nyúlik vissza és a katonai étkezések egyik fő fogása volt. Az egyre növekvő létszámú hadsereg élelmezése rendkívüli kihívást jelentett és mivel hús nem mindig volt elérhető, így elsőbbséget élveztek azok a húsmentes ételek, amelyek az év bármely időszakában készíthetőek, egyszerűek, gazdaságosak de ugyanakkor táplálóak is voltak. A gránátoskocka nevét a gránátos egységről kapta - akik eredetileg a gyalogezred elit részét képezték és akiket németül grenadiernak is hívtak. A szóösszetétel másik fele - a marsch - indulót jelent.
A krumplis tészta nem összekeverendő a slambuc-val, amely kinézetre nagyon hasonló és szintén tésztából, krumpliból, de kizárólag bográcsban készül és - eltérően a krumplis tésztától - szalonnával ízesített étel. Vigyázat, ha nem bográcsban készül, akkor nem nevezhető slambucnak!
A slambuc eredetileg hajdú-bihar tájjellegű étel, de az ország többi részén is főznek hasonló ételt, máshogy elnevezve és elkészítési módjuk is kisebb-nagyobb mértékben eltér. A következő neveken ismert: öreglebbencs, öhöm, öhön, handabakáré, galaburgyi, galabugyri, betyáros, topogó, tanyai levetlen, tésztakása, cserászka.
Hasznos tipp: Valamilyen házi savanyúsággal kiegészítve igazán remek ebéd válik a krumplis tésztából. Jól behűtött kovászos- vagy csemegeuborkát ajánlok hozzá.
Csak egyetlen egy titok van: bátran pörkölj neki oda! ;-)
Hasznos tipp: A házi gyúrt tésztának bizony nincsen párja, így van ez a krumplis tészta esetében is! Ha bizonytalan vagy a házi gyúrt tészta elkészítésében, akkor a "Konyhai 1x1 – Otthon gyúrt házi tészta" cikkben olvashatsz részletesen róla.
A krumplis tésztához a megtisztított, felkockázott krumplit sós vízben főzd puhára, majd szűrd le.
A tésztát szintén sós vízben al dentére főzd meg és szintén szűrd le, de úgy, hogy tarts meg egy keveset a főzővizből.
Egy serpenyőben a zsíron párold puhára az apróra vágott hagymát. Húzd le a tűzről, szórd meg pirospaprikával, majd rakd rá az előfőzött krumplit, és nyomkodd szét egy villával.
Add hozzá a megfőtt tésztát és egy keveset a főzővizéből, majd sózd, borsozd és az egészet alaposan pirítsd le. Akkor jó ha már itt-ott picit megbarnul.