Hummusz alaprecept

Egy izraeli bölcsesség szerint a világon kétféle ember létezik: az egyik aki körkörös kézmozdulatokkal tunkolja ki a hummuszt, a másik pedig, aki az egyenes tunkoló mozdulatokra esküszik. A hummusz a Közel-Kelet, Észak-Afrika, Görögország és Örményország kultuszétele, amely meghódította az egész világot. Ennek titka, pedig azon túl, hogy olcsó, és gyorsan elkészíthető az, hogy meglehetősen egészséges ételről van szó.

kép hummuszról

Egy kis történelem

A hummuszt alkotó növényeket évezredek óta termesztik a világ különféle tájain, az viszont, hogy receptje pontosan mikor is keletkezett nem teljesen tisztázott, habár az étel eredetére valószínűleg minden népnek megvan a saját története. Egyes legendák szerint az első hummuszt a hadvezér Szaladin egyiptomi szultán készítette a 12. században, habár erről a történetről írásos bizonyíték nem került elő. A hummusznak természetesen zsidó gyökerei is vannak, amelyeket a legautentikusabb zsidó szövegekben, a Tanachban és a Talmudban kell keresni. Az első ilyen utalás Rúth könyvében található, ahol a kenyeret csicseriborsóba mártogatva fogyasztják, ami talán hummusz lehetett. A Babilóniai Talmudban pedig egy vízben áztatott és ledarált hüvelyes növényből készült étel receptjét írják le és ez egyesek szerint nem is lehet más, mint a hummusz. Valójában azonban lehet, hogy közel sem olyan régi az étel, mint azt sokan gondolják. Az első hitelt érdemlő utalások ugyanis csak a 18. századi Damaszkuszból származnak.

Hasznos tipp: Tálalhatjuk friss, kovászos kenyérrel, vagy akár piritóssal is. Mindkettővel isteni.

Az elkészítés technikája

Egy jó hummusz alapja a puhára főtt csicseriborsóban rejlik. Ha száraz csicseriborsóból készíted, akkor érdemes a csicseriborsót 8 vagy akár 24 órára hideg vízbe áztatni. További trükk, hogy érdemes egy teáskanál szódabikarbonátot adni a főzővízhez, mert ez jelentősen lerövidíti a főzési időt. Én általában nagyobb mennyiségű csicseriborsót szoktam egyszerre megfőzni, akár fél kilót is. Egyik részéből elkészítem a hummuszt, a másik részét lehűtöm, zacskókba teszem és adagonként lefagyasztom. Így ha legközelebb főtt csicseriborsóra van szükségem, akár egy újabb adag hummuszhoz, akár más ételhez, csak előkapok egy zacskóval a fagyasztóból.

Hasznos tipp: A hummusz alapreceptet később tovább variálhatjuk, ízesíthetjük például megfőtt céklapürével vagy megégetett és héjától megszabadított kápiapaprikával igazán ínyenc krémet varázsolhatunk az asztalra.

Tálalási tippek

A hummusz - nagy tálba adagolva - lehet melegen vagy hidegen is tálalni. Kínálhatjuk reggeliként, vacsoraként vagy akár meleg napokon főételként is: lapos pita kenyérrel, olívaolajjal mártogatva, citromlével, különböző zöldfűszerekkel. Igazán fenséges lakoma kerekedhet belőle, ha mellé tabulé-t - azaz petrezselyemsalátát - kínálunk vagy különféle feltétekkel tehetjük gazdagabbá. Például a pirított hagyma, a fenyőmag vagy a pirított gomba kiválóan illik hozzá.

Én leginkább az igazán selymes, krémes állagú hummuszért rajongok, de elfogadom, hogy sokan a rusztikusabb textúrát preferálják. Ha éppen nem vagyok nagyon lusta hangulatban, hajlandó vagyok egy szitán átpaszírozni a kész krémet, hogy ezáltal még egyneműbb krémet kapjak, de az igazat megvalva nem mindig van kedvem ezzel vacakolni. Ilyenkor egy kevés víz hozzáadásával inkább egy kicsit tovább keverem az apíróval.

Vagy így, vagy úgy teljesen mindegy, hiszen nincs is annál jobb, mint egy meleg nyári estén egy vidám nagy társasággal körül ülni egy nagy tál hummuszt és ropogós héjú kovászos kenyeret vagy pirítost tunkolni bele.

Hasznos tipp: Tálalásnál egy kanál segítségével körkörösen nyomhatunk bele mélyedést, amelybe harisszapasztát vagy olivaolajat is csurgathatunk. Így igazán látványos fogást tehetünk az asztalra.

Hummusz alaprecept

kép hummuszról
homokóra

Elkészítési idő:

70 perc

mennyiség icon

Mennyiség:

2-3 fő

kategória icon

Kategória:

mártogatós

Milyen hozzávalókra van szükséged?

  • 200 dkg száraz csicseriborsó
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 4 evőkanál tahini paszta
  • egy csipet római kömény
  • 1 teáskanál só
  • fél citrom leve

Hogyan tudod elkészíteni?

1

A száraz csicseriborsót egy egész éjszakára vagy akár egy egész napra áztasd hideg vízben.

2

Utána szűrd le, tedd lábasba és engedd fel minimum háromszoros mennyiségű hideg vízzel. Add hozzá a szódabikarbonátot és a római köményt. A szódabikarbonát segíti, hogy gyorsabban és krémesebb állagúra tudjon párolni. Közepes lángon kezd el főzni. Körülbelül 1 óra alatt vajpuhára fő.

3

Szűrd le, de a fűszeres főzővíz egy részét fogd fel, mert erre még szükség lesz. Hűtsd vissza langyosra és tedd késes aprítóba. Csorgasd rá a fél citrom levét is.

4

Fűszerezd egy kevés sóval, önts hozzá egy kevés főzővizet és kezd el keverni. Ha túl sűrűnek látod, adhatsz hozzá még egy nagyon kicsi főzővizet.

5

Amikor már összetört, mehet hozzá a tahini paszta is. Így együtt keverd addig, amíg egy nagyon szép, egynemű, krémes állagot kapsz. Kóstold meg és ízesítsd sóval, citromlével.

hashtag icon

Kulcsszavak:

reggeli, vacsora, könnyű, nemzetekközi, vegetáriánus, mártogatós, csicseriborsó

Gyakran Ismételt kérdések

Mennyi ideig kell főzni a száraz csicseriborsót?

Természetesen csicseriborsó válogatja, de 24 órára előzetesen beáztatva, szódabikarbónával nekem maximum 1 óra szokott lenni.

Nincs kedvem bajlódni a száraz csicseriborsóval. Készíthetem konzervből is?

Természetesen konzervből is el lehet készíteni. Én mindig tartok itthon egy-két konzervet pont azokra az alkalmakra, amikor nem gondolkodok előre, viszont ennék egy jó hummuszt.

A tahini pasztát itthon is elkészíthetem vagy muszálj készen venni?

A tahini paszta otthon is gyorsan elkészíthető szezámmagból. Pirítsd meg először a szezámmagot, hagyd kihűlni, majd tedd késes aprítóba és kezd el krémesre darálni. Időnként feltapad az aprító falára. Ilyenkor állj meg és egy spatula segítségével rendezd vissza az aprító közepére. Ne ijedj meg! Ez egy meglehetősen hosszú művelet, ami igazán igénybe veszi a gépet, de a végeredmény ugyanolyan, ha nem finomabb eredmény lesz, mint a készen megvásárolható paszta. A géped védelmében, ha keverés közben melegszik az aprítód, érdemes néhány perc szünetet tartani, amíg egy kicsit visszahűl. Eleinte egyre sűrűbb masszát fogsz kapni, de egy idő után kicsapódik belőle az olaj és egyre folyósabb lesz. Hűtőben, egy jól záródó üvegben akár 1-2 hónapig is eltartható.

Hasznos tipp: Igazán pikáns ízesítésű hummuszt készíthetünk egy kis fokhagyma hozzáadásával is. Fűszerek közül kiválóan illik hozzá például a rómaikömény, petrezselyem, pirospaprika.

Még több recept →