Klasszikus tejfölös csirkepaprikás nokedlivel

A csirkepaprikás egy örök megunhatatlan klasszikus, ami a kellően lepirított hagymától és a tejfölös habarástól lesz igazán szaftos és krémes. A háztartások többsége csontos húsból készíti, nem véletlenül. De ha őszinte vagyok nekem nincs mindig kedvem a csontokkal küzdeni, amikor egy igazán jó csirkepaprikást akarok enni. Ilyenkor főleg filézett csirkemellből készítem. De, hogy kellően mély legyen az íze és a tökéletes végeredmény kedvéért, azért néha belecsempészek egy-két csontos csirkeaprólékot is.

kép csirkepaprikásról

Egy kis történelem

A paprikás csirke vagy csirkepaprikás a magyar konyha igazán jellegzetes étele, hiszen meg van benne minden, ami a magyar konyhát jellemzi: fűszerpaprika, bors, vöröshagyma, paprika, paradicsom és hús, de vigyázat, nem keverendő össze a csirkepörkölttel, hiszen az tejföl nélkül készül.

A 19. században a pörkölt elterjedt étellé vált az alföldi parasztok körében. A pásztorok által fogyasztott marha- és birkahúsból készült pörkölt mellett egyre kedveltebbé vált a baromfihúsból készített pörkölt is, ami a háztáji körülmények változásának a jele is volt.

A reformkor idején, a kiváltságait féltő magyar nemesség a magyar nyelv védelme és a magyar ruha újbóli divatba hozása mellett, az egyszerű alföldi pásztorok által készített ételekben vélte megtalálni azt az ételt, amely a magyar nép egységét és egyéni jellegét hangsúlyozta. József nádor udvari szakácsa, Czifray István által 1830-ban íródott Magyar nemzeti szakácskönyv-ben olvashatjuk először a paprikás csirke receptjét, amely addigra a teljesen átformálódó magyar konyha egyik legnépszerűbb ételévé vált.

A korabeli recept leírása így szól: „Paprikás Tsirke (Tsibe, Pisellye). Végy két vagy több tsirkét, s vagdald darabokra. Izzasz rézlábasban egy darab vajat, vagy zsírt, vess bele paprikát, szegfűborsot, vöröshagymát, s fojtsd sárgásra – osztán az összevagdalt tsirkét vessd közibe, s ismét addig fojtsd, míg meg nem puhul, – hintsd be egy kalán liszttel, önts reá egy kevés hús-lévet, adj hozzá gondolatod szerint téjfelt, hogy a' mártása sűrű legyen – paprikázd meg 's add fel.”

Tálalási tippek

Az elmaradhatatlan nokedli mellett, akár tésztával is isteni, hozzá pedig érdemes valamilyen idénynek megfelelő savanyúságot kínálni. Nyáron kovászos uborkával, fejes salátával vagy uborkasalátával verhetetlen ebéd.

Hasznos tipp: Ha igazán jó ízű és egészséges csirkepaprikást szeretnél olaj helyett, vagy fele-fele arányban használj valami finom ízű zsírt például liba- vagy kacsazsírt.

Csirkepaprikás nokedlivel

klasszikus carbonara recept
homokóra

Elkészítési idő:

60 perc

mennyiség icon

Mennyiség:

2 fő

kategória icon

Kategória:

főétel

Milyen hozzávalókra van szükséged?

A csirkepaprikáshoz:
  • 2 darab filézett csirkemell
  • néhány lehulló csontos csirkerész (például csirkefarhát egy része)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 darab paprika
  • 2 darab paradicsom
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • 2-3 teáskanál pirospaprika
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál liszt
A nokedlihez:
  • 2 darab tojás
  • 200g liszt
  • 120ml víz
  • 2 csipet só

Hogyan tudod elkészíteni?

A csirkepaprikás elkészítése:
1

A 2-3 evőkanál olajra dobd rá az apró kockákra vágott hagymát. Alacsony hőfokon dinszteld krémesre. Ügyelj arra, hogy ne égjen csak puhuljon. Ezt elő lehet segíteni, hogyha kicsit megsózod. Ha nagyon égne akkor egy ici-pici vizet adhatsz hozzá. Ez egy igen hosszú folyamat is lehet, ezért csak türelem! Ha sikerül finom, krémesre párolnod a hagymát, anélkül, hogy megégne, a végeredmény sokkal sűrűbb, krémesebb lesz!

2

Amikor a hagyma krémesre dinsztelődött és nincs már rajta víz, tedd hozzá a kockára vágott paprikát és kezd el ezt is lepirítani. Ha szeretnél néhány csontos darabot is belecsempészni, akkor a paprikával együtt a csontos darabokat is kezd el lepirítani.

3

Közben szabadítsd meg a paradicsomot a héjától. Először keresztbe kicsit karcold be alul és dobd be forrásba lévő vízbe 20-30 másodpercre. Utána sokkold azonnal hideg vízben. Gyorsan húzd le a héját és vágd apró kockákra.

4

Amikor a paprika is elkezd lepirulni tedd hozá az apróra vágott paradicsomot is és így pirítsd tovább. Nyomd hozzá a fokhagymát is.

5

Amikor már egy krémes, nem vizes alapod van, mehet hozzá a nagy kockára vágott csirkemell. 2-3 perc alatt magas hőfokon gyorsan piríts egyet rajta.

6

Ízesítsd sóval, borssal és szórd meg pirospaprikával. Ezután öntsd fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Lassú tűzön főzd kb. 45-50 percen keresztül, míg a húsok megpuhulnak. Mikor már puha a hús, vedd ki egy tálba és tedd félre. Ha csontos darabokat is tettél bele, azokat is szedd ki.

7

Egy másik tálban egy habverővel keverd csomómentesre a lisztet és a tejfölt. A szószt egy botmixer vagy turmixgép segítségével turmixold össze, hogy egy szép, homogén és selymes állagot kapj. Egy-két evőkanállal adj hozzá a tejfölös habaráshoz - hőkiegyenlítésképpen - majd csorgasd az egészet a mártásba. Keverd meg és óvatosan forralj rajta egyet. Amikor már szép selymes mártásod van a filézett csirkemell darabokat is visszapakolhatod, illetve húzd le az egészet a tűzről.

A nokedli elkészítése:
1

Tegyél fel minimum 3 liter sós vizet forrni.

2

Üsd a két tojást egy edénybe, sózd meg, add hozzá a vizet és a lisztet és egy fakanállal elnagyoltan keverd össze. Nem kell simára keverni, éppen az a jó, ha egy kicsit szabálytalan. Ha lágynak érzed a tésztát tegyél hozzá még egy kis lisztet, ha viszont túl sűrű lenne akkor vízzel tudsz rajta kicsit higítani. Nem baj, ha van egy kis ideje állni a tésztának, így akár a főzés előtt jóval hamarabb is összeállíthatod.

3

Tedd a nokedliszaggatót a lobogó, sós víz fölé és gyors mozdulatokkal szaggasd bele a tésztát.

4

Ha a nokedli feljött a víz felszínére még főzd maximum 2-3 percet.

4

A kész nokedlit szűrd le és öblítsd át hideg vízzel, hogy ne tapadjanak össze.

hashtag icon

Kulcsszavak:

tésza, tojás, csirke, magyar, ebéd, klasszikus

Gyakran Ismételt kérdések

Át kell forgatni a kész nokedlit forró olajon?

Rajtad múlik. Van aki esküszik rá, hogy így biztosan nem tapadnak össze a szemek.

Milyen lisztből készítsem a nokedlit?

Én nagyon szeretem sima lisztből, de sokan esküsznek a réteslisztre. Megér egy próbát, hogy kiderüljön, hogy hozzád melyik áll a legközelebb.

Még több recept →