Minden népnek megvan a maga palacsintája. Ezek közül méltán híres az amerikai változat, amely kisebb, pufibb, mint a mienk és pofonegyszerű elkészíteni. A habkönnyű állagát a sütőpornak köszönheti, ettől lesz egyszerre lágy és kellemesen puha.
Sokak kedvenc reggelije ez a fajta palacsinta, mert viszonylag gyorsan összedobható, olyan egyszerű alapanyagokból készül, amely minden háztartásban rendelkezésre áll szinte bármikor, mégis a csodás állaga miatt egy igazán fantasztikus napindító.
Hasznos tipp: Ha reggelire szánod, készítsd el a tésztát előző este, így reggel már csak gyorsan ki kell sütni.
Dobálj a vaj kivételével mindent egy turmixgépbe és kevert össze jó alaposan, csomómentesre a tésztát.
Amikor szépen elkeveredett és egynemű a massza, add hozzá az olvasztott vajat is és keverd el benne. Egészen sűrű tésztát fogsz kapni, sokkal sűrűbbet, mint a hagyományos magyar palacsinta.
Közepes lángon hevíts fel egy tapadásmentes serpenyőt 1 teáskanál vajjal. Mivel a tésztában is van vaj, ezért ha teflon vagy kerámia bevonatú serpenyőt használsz, akkor elenyésző mennyiségű vajjal bőven elég kikenni.
Amikor a vaj felolvadt elkezdheted sütni a palacsintákat. Egy nagyobb kanállal adagold a tésztát. Figyelem, ennél a palacsintánál ne mozgasd a serpenyőt és ne terítsd szét a tésztát! Körülbelül 10-es palacsintákat süss és egyszerre annyit tegyél a serpenyőbe, amennyi kényelmesen elfér. Először vastagnak fog tünni a tészta, de ez így lesz jó!
Várd meg, amíg a palacsinta teteje elkezd buborékosodni – ez körülbelül 1,5-2 percet vesz igénybe - majd gyors mozdulattal fordítsd meg és süsd meg a palacsinta másik oldalát is. Ez körülbelül fél percet vesz igénybe. A cél, hogy szép aranybarnára süljön.
Lekvárral, juharsziruppal, vagy különböző gyümölcsökkel tálald!
A palacsinta mérete egy az egyben tőled függ. Én általában 10cm-es lapokat sütök, de például gyerekeknek készíthetsz kicsit kissebbeket vagy felnőtteknek nagyobbakat. Rád van bízva!
Érdemes nagyobb serpenyőt választani, mert így egyszerre több palacsintát is tudsz sütni, viszont figyelj oda, hogy a nagy serpenyőt érdemes nagyobb lángra tenni.
Az első oldalt körülbelül 2 percig szoktam sütni, míg a második oldalnak már lényegesen kevesebb idő is elégséges, általában fél perc elég szokott lenni.
Közepes vagy annál egy kicsit kissebb fokozatot ajánlok, de érdemes a saját főzőlapodon kikisérletezni. Ha azt látod, hogy túlságosan hamar megbarnul vagy megég, érdemes lejjebb venni a hőfokot, de ha nem akar barnulni, viszont a teteje már buborékosodni kezd akkor vedd egy nagyon kicsit feljebb.
Spatulát ajánlok hozzá. Anyagában olyat válassz, ami kompatibilis a serpenyőddel. Klasszik példa: fém eszközzzel ne nyúljunk a teflon serpenyőbe! A serpenyőt nem kell mozgatnod, mint a hagyományos palacsintánál. A megfelelő sűrűségű tészta magától szét fog terülni. Amikor az első oldala megsült, finom de határozott mozdulattal nyúlj alá és fordítsd meg. Az ameraikai palacsinta éppen attól olyan finom, hogy puha és levegős, ezért lapogatni, lenyomkodni semmiképpen sem szabad!
A tésztát nyersen következő napra gond nélkül elteheted, hűtőben eláll. Másnap csak elő kell venni és kisütni. Érdemes sütés előtt pár csepp tejjel kicsít hígítani, mert közben besűrűsödik a tészta, de ugyanolyan finom lesz, mint frissen.