Bár fagyasztva egész évben kapható, mégis a szezonban érdemes frissen fogyasztani, hiszen a zsenge, friss zöldbabból készült ételnek nincsen párja. A palóclevestől a zöldbabfőzelékig vagy a rakott zöldbabig rengeteg étel készülhet belőle. Most mutatok egy egyszerű, igen gyors levest, amit édesanyámtól tanultam és gyerekkorom óta nagy kedvencem!
Hasznos tipp: Ha tartalmasabb levest szeretnél nyugodtan kiegészítheted a receptet vegyes zöldségekkel. Tisztíts meg 2 sárgarépát és 1 fehérrépát, vágd karikára és a zöldbabbal együtt tedd fel főni. Ha szereted főzz bele nyugodtan csipetkét is.
Ha friss zöldbabból dolgozol akkor mosd meg és pucold meg úgy, hogy csak a szárát csippented le. A hegyes vége maradhat, abban ugyanis rengeteg íz van, majd vágd kisebb darabokra. Ha mirelitből készíted, akkor ez a fázis kimarad.
Egy lábosba önts 2-3 evőkanál olajat. A hagymát vágd kis kockára és dinszteld meg az olajon. Megkönnyítheted a folyamatot hogyha kicsit megsózod. Mielőtt majdnem kész, tedd hozzá az áttört fokhagymát és keverj rajta még kettőt.
Szórd rá a zöldbabot és magasabb hőfokra kapcsolva, futtasd át az olajos-hagymás keveréken.
Öntsd fel annyi forró vízzel, hogy éppen ellepje és párold addig amíg megpuhul. Ez körülbelül 15 percig tart.
Közben készítsd el a pirospaprikás rántást. Egy kisebb edénybe tegyél egy kevés olajat és tedd rá a 2 evőkanál lisztet és pirítsd meg egy kicsit. Ha zsemleszínű akkor húzd le a tűzről és szórd rá a pirospaprikát.
Amikor megfőtt a zöldbab a főzővízből egy merőkanálnyit adj hozzá a paprikás rántáshoz és keverd el ezt is. Amikor szép egynemű a rántás, hozzáöntheted a megfőtt zöldbabhoz. Keverj rajta egyet és néhány percig főzzed még.
Ízesítsd be a levest ízlés szerint. Tegyél bele 1-2 evőkanál ecetet, pici cukrot. A lényeg, hogy a savanyú és az édes íz egyensúlyba kerüljön, így mindenképpen kóstolgass közben. Ízlés szerint mehet bele még egy kicsi só, ha sótlannak érzed és ha szereted, egy kicsi borsot is szórhatsz bele.
Tegyél egy szűrőt a levesbe úgy, hogy belelógjon az alja. Tedd a szűrőbe a tejfölt és passzírozd át rajta. Erre azért van szükség, hogy a tejföl csomómentesen elkeveredjen benne.
Friss petrezselyemmel megszórva tálald!
Természetesen, a tejfölös habarás éppen olyan jó, mint a rántás.