tokai aszús csirkemájpástétom

A pástétom nem csak libámájból és kacsámájból készíthető el, ugyanúgy csodás lesz, ha csirkemájból készíted. A titok a krémesítésben rejlik, amiben most a tejszín lesz a nagy segítség. A méztől, kakukkfűtől és a tokai aszútól lesz igazán különleges íze.

tokai aszús csirkemájpástétom

Hasznos tipp: Tokai aszú helyett, provance-i fűszerezéssel és egy felkockázott almával együtt is megsüthetjük és egy egészen más ízesítés kapunk, de a májat akár kedvünk szerint variálhatjuk fűszerekkel, ízesítésekkel.

tokai aszús csirkemájpástétom

tokai aszús csirkemájpástétom
homokóra

Elkészítési idő:

20 perc

Pihentetési idő:

5-6 óra

mennyiség icon

Mennyiség:

3-4 fő

kategória icon

Kategória:

vacsora

Milyen hozzávalókra van szükséged?

  • 50 dkg csirkemáj
  • 0,5 dl zsíros tejszín
  • 1 fej közepes vöröshagyma
  • 1 teáskanál méz
  • 1 teáskanál só
  • 0,5 teáskanál kakukkfű
  • 0,5 dl tokai aszú
  • 2-3 evőkanál kacsai- vagy libazsír
  • ízlés szerint majoránna, frissen őrölt bors

Hogyan tudod elkészíteni?

1

A csirkemájat tisztítsuk meg az inaktól, erektől amennyire lehet és vágjuk fel egyforma darabokra. Minél szebben sikerül megtisztítanunk a végeredmény annál krémesebb lesz. A feldarabolásnál figyeljünk rá, hogy ne legyen túl kicsi, mert azt nagyon könnyű túlsütni. Én általában egy májat harmadolni szoktam. Ha túlsütjük akkor a végeredmény kesernyés lesz, az állaga pedig nem lesz finom, krémes. A cél az átsütött, de még krémes állag megőrzése.

2

Hevítsünk fel egy kicsi kacsa- vagy libazsírt és dobjuk rá az apró kockára felaprított vöröshagymát. Pirítsuk így közepes hőfokon, amíg a hagyma szép üvegesre, krémesre párolódik. Hogy könnyebben párolódjon a hagyma tehetünk rá egy nagyon kicsi sót.

3

Amikor a hagyma szépen összeesett, hozzátehetjük az előkészített májat. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert akkor megkeményedik. Krémes állagot kell kapnunk. Szórjuk rá a kakukkfüvet és sózzuk borsozzuk meg ízlés szerint. Lassan, körülbelül 10-12 perc alatt pirítsuk le. Mielőtt teljesen elkészülne, adjuk hozzá a tokai aszút is.

4

Amikor szép krémes állagot kaptunk, hozzátehetjük a tejszínt is. Főzzük össze körülbelül 2 perc alatt.

5

Húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a mézet, keverjünk rajta még egyet és hűtsük ki teljesen a keveréket.

6

Amikor kihült, mehet bele egy krémes aprítóba, ami segítségével szép egynemű krémet kell kapnunk.

7

Állítsuk be a krémességet jéghideg zsír hozzáadásával.

8

Csatos üvegbe töltjük és a tetejére olvasztott vajat vagy zsírt csorgatunk. 5-6 órára vagy akár egész éjszakára hűtőbe tesszük és lehűtjük.

5

Ropogós, meleg piritóssal az igazi!

hashtag icon

Kulcsszavak:

gluténmentes, reggeli, vacsora, csirke, csirkemáj

Gyakran Ismételt kérdések

Használhatok más alkoholt is a tokai aszú helyett?

Természetesen ezt is kedvedre variálhatod! A klasszikus májpástétom brandyvel készül, de érdemes egy próbát tenni sherryvel is, hiszen az ital édessége jól illik a májhoz.

Mennyi ideig áll el a hűtőben?

Mivel semmilyen tartósítószert nem tartalmaz, tároljuk légmentes edényben, de még így is érdemes 2-4 napon belül elfogyasztani. Növelhetjük az eltarthatóságát, ha a lehűtést követően olvasztott vajat, kacsa- vagy libazsírt csorgatunk a tetejére és így zárjuk le még jobban.

Hasznos tipp: Tálalhatod ropogós piritóssal de kicsit megpirított kaláccsal is mennyei. Tálalhatsz hozzá savanyúságot, vagy a bátrabb, édesebb ízek kedvelőinek valamilyen piros gyümölcsből lekvárt, gyümölcsragut is.

Még több recept →