Tegye fel a kezét az, akinek a konyhaasztalon gőzölgő szilvásgombócról nem a feledhetetlen nyári szünetek jutnak eszébe? Sokan félnek az elkészítésétől, mert tartanak attól, hogy a tészta nem áll össze vagy hogy a gombóc a vízben szétesik, de az elkészítése egyáltalán nem ördöngösség! Érdemes megtanulnod ezt a krumplis tésztát, mert utána könnyedén variálhatod: tölthetsz bele sárgabarackot, de készíthetsz nudlit vagy gnocchit is.
Ahhoz, hogy szépen formálható tésztát kapj fontos, hogy magas keményítőtartalmú, öreg krumplit használj. A vizes újkrumpli kivételesen nem jó ehhez az ételhez. A trükk, hogy egészen puhára kell főzni. Főzheted héjában vagy meghámozva, igazából teljesen mindegy. A lényeg, hogy puha legyen. A siker másik kulcsa, hogy teljesen hidegre kell hűteni, mielőtt elkezdesz vele dolgozni, mert akkor kapsz igazán lágy, élvezhető gombócokat, ha a lehető legkevesebb lisztet adsz hozzá. Csak amennyit éppen felvesz. Az örök kérdés: tojással vagy tojás nélkül gyúrjuk be a tésztát? Én inkább a tojás nélküli változatot szeretem, mivel így kevesebb lisztet szükséges hozzáadni és egyszerűen jobb lesz a tészta állaga. Először meg voltam ijedve, hogyha nem teszek hozzá tojást, vajon mi fogja összefogni a tésztát? Higgyétek el, a krumpli keményítő tartalma elég lesz hozzá, de ha bizonytalan vagy, vagy ha úgy jobban szereted akkor adj hozzá tojást.
Hasznos tipp: Szilva helyett tehetsz bele más gyümölcsöt is, például sárgabarackkal is isteni.
Hámozd meg a krumplit, darabold fel lehetőleg egyforma darabokra és sós vízben tedd fel főzni. Forrástól számított 12-15 percig főzd. Fontos, hogy a krumpli puhára följön, hogy szép, egynemű gyúrható tésztát kapj.
A megfőt krumplit szűrd le, majd még forrón krumplinyomóval törd finomra és hagyd teljesen hidegre hűlni.
A szilvákat magozd ki. Ügyesen vágd be annyira, hogy a magot ki tudd belőle fordítani, de a két fele még egyben maradjon.
A porcukrot és a fahéjat egy kis tálba keverd össze és egy serpenyőbe közepes lángon folyamatosan kevergetve pirítsd meg a zsemlemorzsát.
A teljesen hidegre hűlt burgonyához add hozzá a vajat és a finomlisztet. Mivel krumpli válogatja, hogy mennyi lisztet fog felvenni a tészta, ezért apránként adagod hozzá a lisztet, miközben gyúrod a tésztát és csak addig adagolj hozzá, amíg nem kapsz egy nem ragacsos, jól gyúrható, de mégis lágyabb tésztát. Erre azért van szükség, mert akkor a legfinomabb, ha tényleg csak annyi lisztel készíted, amennyi feltétlenül szükséges. Ha szépen elválik a táltól, ne adj hozzá többet.
A szép egynemű, gyúrható tésztából vegyél ki egy kisebb adagot, formázd a tenyereddel golyóvá, majd szépen lapítsd ki. A közepébe jöhet egy szilva, a mag helyére egy kisebb kanállal szórj a fahéjas porcukorból.
Ezután már csak zárd körül a szilvát, szépen nyomkodd rá a tésztát és formázz belőle szép gombócot.
Tegyél fel egy lábas sós vizet forrni. Amikor már szépen forr - szépen lassan, nem zubogva - tedd bele a gombócokat. Egyszerre csak néhány gombócot tegyél bele - amennyi kényelmesen elfér, hogy szépen fel tudjanak jönni a felszínre. Ha felúsztak, főzd még körülbelül 3-4 percig, majd alaposan csepegtesd le, hempergesd meg őket a morzsába. Ugyanígy jöhetnek a többi gombócok.
Ízlés és kedv szerint szórd meg fahéjas porcukorral.
Csakis a magas keményítőtartalmú, öreg krumpli jó hozzá. Az újkrumpli utolérhetetlen sok tekintetben, de a magas víztartalma miatt vannak ételek - mint például a szilvásgombóc - amihez egyáltalán nem jó.
Miután feljött a víz felszínére még főzd körülbelül 3-4 percet.
Igen, meglehetősen jól bírja a fagyasztást. Mielőtt kifőződ tedd tálcára és amikor már teljesen megfagyott csak utána tedd bele zacskóba vagy dobozba. Így kevesebb helyet fog foglalni. Később csak vedd elő a fagyott gombócot és dobd bele forrásban lévő vízbe. Innen már ugyanúgy megy minden. Miután feljöttek a víz felszínére még főzd körülbelül 3-4 percet, hogy teljesen megfőjön.