Az őszi, téli hónapok igazi sláger alapanyaga a sütőtök, amelyből könnyen és gyorsan nagyon ízes krémlevest készíthetünk. Amellett, hogy nagyon finom, még az egészségre is jó hatással van, hiszen rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
A sütőt előmelegítjük 200-220 fokra. A tököt feldaraboljuk nagyobb darabokra, magokat eltávolítjuk. A keményebb, kevésbé édes részéből 30 dkg-nyi falatnyi kockát vágunk és félretesszük. A többi, nagyobb darabot egy sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük és kb. 40-45 perc alatt megsütjük.
Közben a répát feldaraboljuk kisebb darabokra és egy kevés olajon, magas hőfokon lepirítjuk. Amikor már szép színt kapott, rádobjuk az apró kockára szeletelt hagymát is. Sózzuk, borsozzuk és jól átkeverjük és együtt néhány perc alatt átpirítjuk. Ha nagyon elkezdene a hagyma megégni egy kicsi vizet adhatunk hozzá, a lényeg, hogy a hagyma ne égjen, hanem inkább dinsztelődjön.
A megsült tökdarabokat lekaparjuk a héjáról és a répás-hagymás raguhoz adjuk, gyömbért reszelünk bele, átkeverjük, hozzáadjuk a narancslevet és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Így főzzük, amíg a répa szépen megpuhul.
Utána turmixgépben vagy botmixerrel szép homogén állagura turmixoljuk. Közben a víz és a tejszín hozzáadásával beállítjuk a sűrűséget, egyet forralunk rajta, illetve hozzá csurgatunk 1 evőkanál mézet.
Egy serpenyőt felforrósítunk. Egy kis olajon a falatnyi kockára vágott sütötök kockákat közepes lángon átpirítjuk. Akkor jó, ha megpuhulnak, de egy kellemes pirított külsőt is kapnak. Vigyázzunk, mert ha a hőfok túl magas akkor csak pirulni fog, de kemény marad viszont, ha a hőfok túl alacsony akkor pedig azelőtt szétfő, hogy a pirított réteget elérnénk. Ha szükséges ezt a műveletet 2 részletben is elvégezhetjük hiszen, ha túl sok tök kockát teszünk a serpenyőbe akkor inkább csak főni fog és nehéz megpirítani. Utolsó lépésként a fűszereket összekeverjük egy tálba és a pirított tökkockához adjuk és átkeverjük vele.
Tálaláskor érdemes a fűszeres tök kockák mellé valamilyen roppanós elemet is mellékelni. Jó választás lehet a tökmag, amit egy száraz serpenyőben pirítunk át.