Főzzünk tökéletes basmati rizst!

Mindig meggyűlik a rizzsel a bajod? Kemény marad, szétfő vagy összeragad? Ezzel bizony én is nagyon sokáig így voltam, míg végre sikerült kikísérletezni a legjobb arányt, a hozzám leginkább illő technikát és kialakítanom néhány alapszabályt. De gyorsan mondom is a további részleteket, mire érdemes figyelned!

egy tál rizs

Számtalan rizsfajta létezik a földön, ezek közül a rizsek koronázatlan királyaként tartják számon a basmati rizs. Jómagam többféle rizst tartok itthon így profitálva abból, hogy a különböző rizsfajták más-más tulajdonsággal rendelkeznek.

Jöjjön egy kis tudomány

A rizsben kétféle keményítő található, az amilóz és az amilopektin. Miért fontos ez? Ha tudjuk, hogy a különböző rizsfajták milyen arányban tartalmazzák a kétféle keményítőt, könnyeben tudjuk majd kiválasztani a célnak megfelelő fajtát.

Hasznos tipp: Ha még jobban felturbóznád a rizs ízét, törj össze néhány szem kardamon magot, a benne lévő pici fekete magokat egy mozsárban őröld egy kicsit össze, majd add hozzá a kimért forró vízhet. Olyan illatok fognak a konyhába terjengeni, hogy a szomszédok garantáltan megjelennek a küszöbödön, hogy kíváncsiskodjanak mit főzől éppen!

Például a tömzsi, rövid, kerek formájú rizottó rizs főzésekor lágy, krémes állagú lesz és besűríti a mártást. Tévhit az, hogy azért lesz krémes állagú a rizottó, mert ez a fajta rizs képes nagyobb mennyiségben magába szívni a folyadékot. Minden rizsfajta ugyanannyi folyadékot tud felvenni, ami a súlyához mérten körülbelül 3-szoros mennyiséget jelent. A krémesebb állag igazi oka, hogy a főzés során a rizs magas amilopektin tartalma nagyobb mennyiségbe oldódik a főzővízbe és így ragacsos bevonatot képez a rizs szemeken. Ez az a tulajdonság, amit rizottó készítésekor kihasználunk, de ez az oka annak is, ami miatt jómagam a rizottó mellett például a rizskoch-hoz is előszeretettel választom ezt a fajtát.

A hosszúszemű "A" rizs vagy az általam preferált basmati rizs esetében a rizs amilóz tartalmának köszönhetően - mivel az amilóz nehezebben puhul a szemek nem tapadnak össze és megtartják alakjukat - a hosszú szemek pergős állagúra főnek, ezért ha köretet készítek akkor a tuti biztos választásom a rizsek "királyára" vagyis az illatos basmati rizsre esik. A rizsszemek tényleg szemet gyönyörködtetőek: hófehérek, hosszúkásak, karcsúak. Az elkészített rizs állagra fényes, pergős, nem ragacsos, ízre és illatra pedig fennséges!

Akkor hogyan főzzünk tökéletesen pergős rizst?

Bevallom azért korábban rajtam is rendesen kifogott a rizs főzése. Sok - az interneten fellelhető - technikát kipróbáltam, amely többé-kevésbé működött. Magam is kísérleteztem az arányokkal, rizs típusaival, hőfokokkal, technikákkal, mire sikerült kikísérleteznem a legjobb arányt, megtalálnom a hozzám leginkább illő technikát és kialakítanom néhány alapszabályt. Ezek röviden: áztatás, pirítás, 1,5-szeres mennyiségű víz és ami a legfontosabb, nincs kíváncsiskodás! De mutatom az arányokat és mondom a további részleteket!

Hasznos tipp: Bármilyen curry recept kiváló körete a basmati rizs. Készítsd el hozzá az én egyik nagy kedvencemet a Murg Makhanit, vagyis indiai vajas csirkét és a siker garantáltan nem marad el!

Tökéletes basmati rizs

egy tál basmati rizs
homokóra

Elkészítési idő:

4-5 perc

Pihentetési idő:

5-10 perc

mennyiség icon

Mennyiség:

2 fő

kategória icon

Kategória:

köret

Milyen hozzávalókra van szükséged?

  • 1 rész rizs: két személyre fél bögre
  • 1,5-szeres mennyiségű forró víz
  • só ízlés szerint. Fél bögre rizshez fél teáskanálnyi sót szoktam számolni.

Hogyan tudod elkészíteni?

1

Az első lépés, hogy mérd ki a rizst. Erre én egy egyszerű bögrét szoktam használni. Két főre egy fél bögre rizst szoktam kimérni. Ezután tedd szűrőbe a rizst és mosd át jó alaposan, addig, amíg a víz már nem lesz opálos.

2

A következő lépés, hogy tedd egy tálba a megmosott rizst és öntsd fel annyi hideg vízzel, amennyi ellepi. Tedd félre 15-30 percre.

3

Amíkor letelt az idő tedd ismét szűrőbe és csepegtesd róla le a vizet. Rázogathatod vagy csak hagyhatod, hogy a szűrőben jó alaposan lecsögögjön.

4

Tegyél egy lábosba egy kis olajat. Nem kell sok, körülbelül 2 evőkanál és közben forralj fel vizet. Hevítsd fel az olajat egy kicsit és amikor még nem túl forró, de már nem is hideg, tedd rá a rizst. Pirítsd egy kicsit át. Nagyon fontos, hogy ne barnuljon meg. Ha barnul akkor az azt jelenti, hogy túl magas a hőfok, vegyél kicsit vissza belőle. A rizsszemek pergővé válnak és egy kicsit kifehérednek. Ha egy kicsit tapad az edény aljára, az nem baj, ne ijedjünk meg. Ez természetes. Picit átkeverheted, de azért csak óvatosan! Ne törjük össze a rizsszemeket!

5

Közben mérd ki a másfélszeres forrásban lévő vizet és add hozzá a sót is. A víz kimérésére használhatod ugyanazt az bögrét, amelyben kimérted a rizst. Ha fél bögre rizst készítesz akkor háromnegyed bögre vízre lesz szükséged. Öntsd rá óvatosan a rizsre. Legyél nagyon óvatos, nehogy megégesd magad, mert amikor a forró rizsre öntöd a forró vizet, nagy gőz keletkezik és kicsaphat az edényből.

6

Keverj rajta egyet, a lángot vedd vissza a legalacsonyabb hőfokra és fedd le. A lényeg, hogy ezután már ne kíváncsisgodj, ne kukucskálj a fedő alá, nehogy elszökjön az a gőz, ami a fedő alatt képződik, mivel az nagyon fontos a tökéletes végeredményhez!

7

Alacsony lángon főzd körülbelül 5 percet, majd vedd le a tűzről, kicsit bugyoláld be a lábost konyharuhával, hogy a meleg megmaradjon és a gőz ne illanjon el. Pihentesd így 10 percet és készen is van. Ne feledd! Ezek az időtartamok a vékony szemű basmati rizsre vonatkoznak. A hagyományos "A" rizsnek például hosszabb a főzési ideje. Rizs fajtánként érdemes kísérletezni és kitapasztalni a megfelelő időtartamot!

hashtag icon

Kulcsszavak:

köret, könnyű, rizs

Hasznos tipp: Ha már curry-t is készítesz és köretként a basmati rizs mellett szeretnél kívül ropogós, belül finom foszlós naan-t is tálalni, akkor a receptet itt tudod csekkolni: Indiai naan kenyér

Még több recept →