Beköszöntött a meggyszezon, amit nem csak abból érzékelhetünk, hogy elárasztották az internetet és az instagrammot a különböző meggyes sütemények receptjei, hanem abból is, hogy idén roskadoznak az érett, lédús meggytől a meggyfák és a piacon is viszonylag megfizethető áron elérhető most a meggy. Így azt javaslom köszöntsd te is az idei meggyszezont ezzel az isteni süteménnyel!
Végre beérett a meggy, így édesanyámmal az utunk a legközelebbi szedd magad helyre vezetett. Habár úgy gondoltam, hogy nem fogok idén meggyel pepecselni, de miután jóízűen elfogyasztottam egyenesen a fáról, néhány erőtől duzzadó, érett meggyet, azóta ki sem tudtam verni a fejemből a meggyes piskóta képét. Mert habár utálom az olyan pepecs munkát, mint a meggy magozása, de mindennél jobban szeretem a meggyes süteményeket.
Utóbbi időben ritkán készítettem meggyes süteményt, mert ha rá is szántam magam csak befőttként vagy fagyasztott meggyként volt elérhető a meggy és az sokszor okozott csalódást. Túl vizes volt, fakó vagy éppen túl savanyú. De igen ám! A fán csimpaszkodva és ózkodva döbbentem rá, hogy a friss, érett meggy milyen más. A jó megy nem vizes és nem is savanyú.
Aztán miután kimentem pénteken a piacra, ahol szinte minden árusnál volt meggy, több sem kellett, gyorsan vettem is egy fél kilót. Az első terv a kevert meggyes sütemény elkészítése volt, hiszen már számtalanszor készítettem és ripsz-ropsz összeállítható, de aztán gyorsan elkalandoztak a gondolataim a piték felé. Nem igazán szoktam pitét sütni, de még felsejlenek bennem az utolsó utazásom emlékképei, amikor egy jó kávé mellé egy gyönyörű almás pite is járt, ami tényleg fenséges volt: sok gyümölcs, kevés tészta. Az amerikai filmekben és sorozatokban a pite alap süteménynek számít, ha mást nem, ezt biztosan meg tudja sütni idős és fiatal egyaránt, viszont valami oknál fogva nálunk ez a formájú sütemény nem igazán terjedt el pedig, ha jól bánunk a linzer tésztával viszonylag gyorsan összeállítható és - kis túlzással - szinte bármilyen gyümölccsel - vagy, ha sósan készítsük zöldséggel - megtölthető. De mutatom is hogyan!
A jó pite ismérve, hogy a tésztája egyszerre vékony, omlós és ropogós, a tölteléke pedig jó gyümölcsös, ami annyit jelent, hogy minimum kétszer vastagabb a gyümölcs réteg, mint a tészta. Minden süteménynek jót tesz, ha nem túl édes, pláne így a tikkasztó nyári napokon, emiatt a meggy kifejezetten jó választás, mert pont annyira savanykás, amennyire a tészta édes és így ki tud alakulni a tökéletes íz harmonia a süteményben.
Az elkészítés legfontosabb szabálya, hogy a tésztát mindig jéghideg alapanyagból és nagyon gyors mozdulatokkal készítjük. Csak abban az esetben marad finom omlós sütés után, ha a benne lévő vajat, nem engedjük a meleg konyhában vagy a kezünk melegétől túlságosan megolvadni. Hogy megakadályozzuk ezt, érdemes a munkafázisok között bedugni a fagyasztóba, vagy a hűtőbe pihentetni minimum 30 percre, vagy akár több órára is.
Kezdjük el a tésztával: mérd ki a hozzávalókat. A vajat vágd fel kisebb kockákra. Ezen a ponton választhatsz: dolgozhatsz kézzel vagy belepakolhatod az összes hozzávalót egy késes aprítóba is és néhányat keverve vele gyorsan összedolgozhatod a tésztát. Ez utóbbit azért javaslom, mert így kevesebb ideje van a vajnak megolvadnia, gyorsabb, egyszerűbb. Ha mégis kézzel szeretnéd elkészíteni, akkor a liszthez add hozzá a vajat és gyors mozdulatokkal morzsold jól össze. Egy nedvesebb állagú, nagyobb szemcsés, homokszerű anyagot kell kapnod.
Ezután add hozzá a többi hozzávalót: tojást, cukrot, sót és szintén gyors mozdulatokkal gyúrd össze egy gombóccá. Bármelyik módszert is választod, ha összeállt a tésztád, csomagold be folpackba és tedd gyorsan a hűtőbe. Minimum 30 percet pihentesd, de még jobb, ha néhány órát vagy akár egy éjszakán át a hűtőben hagyod.
Ha eleget pihent a hűtőbe, a tészta körülbelül maximum a negyedét vágd le, csomagold vissza a folpackba és tedd vissza a hűtőbe. Ebből fogjuk a morzsalékos tetejét kialakítani. A többi tésztát gyors mozdulatokkal két sütőpapír között nyújtsd ki nagyobbra, mint a piteformád. A lényeg, hogy az oldalára is jusson és túlnyúljon rajta. A sütőpapírok nélkül (azok csak abban segítettek, hogy szép vékonyra tudd nyújtani), kézzel óvatosan igazítsd bele a tésztát a formába és a túlnyúló részeket egy éles késsel vágd le. Ezután megint dugd vissza a hűtőbe vagy a fagyasztóba.
Magozd ki a meggyet és keverd össze a cukorral, fahéjjal és a kukoricakeményítővel. Közben melegítsd elő a sütőt körülbelül 180 fokra.
Amikor a tészta eleget pihent és egy kicsit visszadermedt benne a vaj vedd ki. Szórd bele a meggyes tölteléket, igazgasd el a tetején, hogy mindenhova jusson, majd a félretett darab tésztát egy reszelő nagylyukú felületével reszeld a pite tetejére. Igyekezz úgy reszelni, hogy mindenhova körülbelül egyformán jusson.
Ezután mehet be a sütőbe. 180 fokon körülbelül süsd 35-40 percet. Amikor kicsit megpirult a teteje, vedd ki és mielőtt felszeletelnéd hagyd, hogy kicsit kihűljön.
Felszeletelés előtt apróra vágott mentalevéllel is megszórhatod. A menta tényleg remekül illik a meggyhez.