Bár hagyománnyá vált újévkor lencselevest enni, de ki tiltja meg, hogy az év bármely szakaszában lencsét főzzünk?! A lencseleves igazán tartalmas, ízgazdag leves, amely kivállóan illik könnyebb, édesebb főfogás mellé is. Én előszeretettel készítem ebédre például palacsinta vagy rizskoch kezdő fogásaként ráadásul nyugodtan hagyjuk akár egy napig magára, még jót is teszünk vele, hiszen így jobban összeérnek az ízek. Így előre elkészítve időt és energiát sprólunk és kiegészítve egy egyszerűbb, gyors második fogással, könnyedén zsebelhetjük be a családtól a fejedelmi ebédért járó, megérdemelt elismerést.
A lencse egy igazi egészségbomba, hiszen rengeteg értékes tápanyag megtalálható benne. A világ minden konyhájában kedvelik a Földközi-tenger vidékétől kezdve, a Közel-keleten, Latin-Amerikán át egészen Ázsiáig előszeretettel készítik el. Nem is csoda, hiszen jótékony hatása megkérdőjelezhetetlen, ráadásul kevés kalóriát tartalmaz és keveset fogyasztva is nagyon jól laktat.
A lencsében rengeteg fehérje található, amely energiával, életerővel tölti fel az emberi szervezetet. Nem csupán a fizikai, hanem a szellemi teljesítőképességünket is képes megnövelni és emellett a fáradtságot is képes elűzni. Teszi mindezt úgy, hogy alacsony a glikémiás indexe, ezért cukrosok is bátran fogyaszthatják, hiszen a vércukorszintet csak lassan emeli meg.
Hasznos tipp: Ha igazi húsevő vagy és élsz-halsz a füstösebb ízvilágnak a receptet nyugodtan egészítsd ki további 100-150g füstölt sonkával. Ebben az esetben a sonkát kockázd fel és a kolbásszal együtt kezd el pirítani.
A kolbászt vágd fel körülbelül 3-4mm vastag karikákra és ha van otthon akkor a kacsazsíron, ha nincs akkor az olajon alacsony hőfokon kezd el pirítani.
A répákat szintén karikázd fel ezt is körülbelül 3-4mm vastagon. A vöröshagymát és a fokhagymát pucold meg és a vöröshagymát apró kockára darabold fel, míg a fokhagymát finom reszelőn reszeld le. A majdnem ropogósra sült kolbászhoz add hozzá az így felszeletelt gyökrézöltségeket, a hagymát, az apró kockára vágott fél paradicsomot és a babérleveleket és kezd el együtt pirítani. Amikor már majdnem megpirultak a zöldségek, add hozzá a fokhagymát is és forgasd át vele az egészet.
Ezt követően szórd rá a lisztel és a pirospaprikát és keverj rajta egyet.
A lencsét mosd át és szűrd le. Tévhit az, hogy előző nap be kell áztatni. Nyugodtan dolgozz így a lencsével, majd a leszűrt lencsét add hozzá a zöltségekhez és öntsd fel körülbelül 1 liter vízzel és magas lángon gyorsan forrald fel majd vedd vissza a hőfokot és kis lángon addig főzd, amíg a lencse megpuhul. Habár lencsefüggő, de a tapasztalataim szerint ez körülbelül 10-15 percet vesz igénybe még úgy is, hogy előző nap nem áztattuk be. Mindenképpen kostold meg, az állagán érezni fogod, hogy kell-e neki plusz idő.
Amíg fő a lencse a tejfölt keverd ki krémesre.
Ha a leves megfőt vedd ki a babérlevelet és szűrd át a levét és botmixerrel turmixold össze. Ez a lépés ugyan elhagyható, de egy sokkal selymesebb, krémesebb állagot kapsz, ha szánsz erre is időt.
Tálaláskor halmozz néhány kanál kolbászos zöldségkeveréket a tányér közepére, helyezz rá itt-ott egy-egy kis kanál tejfölt, díszitsd meg a zöldséghalmot petrezselyemlevéllel, majd öntsd köré a simára turmixolt levet.
A tévhittel ellentétben ez nem igaz. Olyan vékony héja van, hogy beáztatás nélkül is gyorsan meg fog puhulni. Beáztatással könnyebben szét lehet főzni így nem javaslom. Nyugodtan dolgozz a így a lencsével, meglátod milyen gyorsan vajpuha lesz így is.
Habár lencsefüggő, de a tapasztalataim szerint körülbelül 10-15 perc elég szokott lenni. De nem győzöm hangsúlyozni: kostolgatni-kostolgatni-kostolgatni!
Ez egy igazán praktikus leves, hiszen könnyen elkészítheted és a hűtőben napokig eláll. Az idő még jót is tesz neki, hiszen így az ízek jobban összeérnek.
Egyáltalán nem fontos a leves elkészülte után nyugodtan merheted és tálalhatod egyben is, de ha van kedved próbáld ki ezt a tálalási módot is. Sokszor mondják, hogy a szemünkkel is eszünk. Minál szebb egy adott étel, annál kívánatosabbnak, finomabbnak érezzük és így annál nagyobb öröm az elfogyasztása. Érdemes néha különleges módon tálalni az ételeket és a látvánnyal is kényeztetni magunkat, hiszen ezek a pici apró figyelmességek tehetik különlegessé a sokszor szürke hétköznapokat vagy tehetik fel a koronát egy igazán jó hétvégi ebédre.
Hasznos tipp: A tejföl ízlés kérdése, akár teljesen elhagyhatod és így akár tejfehérje- és laktózmentes változatban is elkészítheted. Ha pedig a kicsit savanykásabb ízt részesíted előnyben akkor a végén nyugodtan adj hozzá egy evőkanál 10%-os ecetet is.