Murg makhani - angolul butter chicken - az indiai vajas csirke talán az egyik legismertebb indiai éttermi fogás. Az én egyik nagy kedvencem is. Az étel alapját a fűszeres, joghurtos szószban pácolt omlós csirkehús adja, amit tálaláskor vajban és tejszínben gazdag paradicsomszósszal kínálnak.
Az indiai konyhákban egy speciális kemencében, az ún. tandoor-ban sütik meg a csirkét, de mivel egy átlagos háztartás nem rendelkezik ezzel a felszereléssel, mára már számtalan recept elérhető, amely révén egy egyszerű konyhában is elkészíthető ez az étel. A számtalan recept ellenére elég sokat kísérleteztem mire sikerült elővarázsolnom azokat az ízeket és állagokat, ahogy azt a kedvenc indiai éttermemben készítik, de aztán megtaláltam az egyensúlyt a fűszerekben és azóta már mindig így készítem. A jó ebben a receptben, hogy sem különleges jártasságot, sem extra felszerelést nem igényel, ezért bátran ajánlom olyanoknak is, akik még sosem főztek indiai ételt. A siker garantáltam nem marad el.
Az indiai vajas csirke tökéletes a klasszikus indiai köretekkel: basmati rizzsel és házi naan kenyérrel. Ez utóbbit én vajjal vagy fokhagymás vajjal rendesen megkenve szoktam elkészíteni. Ha abba a táborba tartozol, aki szereti a frissen vágott koriander-zöldet, akkor szórd meg nyugodtan vele az ételt. A koriander zöldje és a szósz élénk piros színe igazán szemetgyönyörködtető fogást varázsol az asztalra.
Hasznos tipp:A basmati rizst könnyen felturbózhatod: törj fel 2-3 kardamon-t és a benne lévő pici fekete magokat egy mozsárban picit őröld össze és add hozzá a rizshez a főzővízzel együtt. Mennyei fűszeres illatot és ízt fog árasztani. Ha bizonytalan vagy a rizs elkészítésében, akkor itt adok egy kis útmutatót, mi a tökéletes basmati rizs titka.
Először pácold be a húst. Tedd egy tálba a pác összetevőit: a gyömbért és fokhagymát tisztítsd meg és egy mozsár segítségével pépesítsd össze majd tedd a tálba. Szórd rá a deggi mirchet vagy a chiliport, a római köményt, tedd bele a joghurtot, sózd meg és keverd össze a pácot. Ezután mehet bele a csirkemell felkockázva. Legalább 1 órára tedd a hűtőbe, de ha egy egész éjszakát pihen, még finomabb lesz.
Egy mélyebb serpenyőt forrósíts jól fel és több részletben, gyorsan pirítsd körbe a csirkét. Fontos, hogy egyszerre ne tegyél bele sokat, mert lehűti a serpenyőt és így a csirke nem hirtelen fog pirulini, hanem lassan kezd főni. Figyelj oda, hogy ne szárítsuk ki a húst! Amikor megvagy egy adaggal, akkor szedd ki egy tálba és jöhet a következő adag. Akkor dolgoztál jól, ha a serpenyőben marad egy kis pörzsanyag, ami nagyon nagy kincs. Ha nagyon szükséges egy kis zsiradékot tehetsz alá, de szerintem száraz serpenyőben is elvégezhető ez a művelet.
Ugyanebbe a serpenyőbe tegyél egy kis olajat vagy gheet és párold benne puhára az apró kockára vágott hagymát. Fontos, hogy párold és ne égjen le. Amikor a hagyma már puha tedd bele a lereszelt vagy mozsárba pépesre tört gyömbért és a fokhagymát és 30 másodperc alatt párold együtt tovább.
Most ráöntheted a hámozott, apírott paradicsomont és beleszórhatod a fűszereket is: a methi-t, a kurkumát, a deggi mirch-et vagy chiliport, a római köményt, a garam masalát, a cukrot és a sót. A hámozott paradicsomot össze is turmixolhatod egy kicsit, de ha nincs kedved plusz edényt koszolni, akkor szét is tudod főzni a szószban. Főzd a paradicsomos alapot körülbelül 10 percig, amíg elkezd szétesni a hagyma és a paradicsom és elkezd besűrűsödni a szósz.
Ezután mehetnek bele a csirke darabok is. Alaposan keverd össze és közepes lángon időnként megkeverve főzd addig, amíg teljesen besűrűsödik. A lényeg, hogy a hagyma és a paradicsom teljesen szétfőjjön. Hogy ez a folyamat meddig tart nagyban függ a paradicsom víztartalmától is. Lehet akár 20-30 perc is. Legyél türelmes! Ha még nagyon darabos a szósz, de kezd lesülni adj hozzá egy kis vizet és főzd tovább.
Amikor már szépen besűrűsödött és egyneművé kezd válni a szósz, akkor mehet bele a tejszín. Keverj rajta néha és főzd tovább. Most már nem kell neki túl sok idő!
Ha a szósz kellemesen egynemű és sűrű, zárd el a gázt és add hozzá a hűtőhideg, felkockázott vajat. Elsőre soknak tűnik a vaj mennyisége, de tényleg ennyi kell bele. Nem hiába hívják az ételt vajas csirkének! Ettől lesz még krémesebb a szósz. Kevergesd addig, amíg a vaj teljesen elolvad a szószban.
Tálald melegen basmati rizzsel és indiai naan kenyérrel
Én csirkemellből szeretem a legjobban, de bármilyen csirkehúsból elkészíthető. India-szerte inkább jellemző, hogy csonttal együtt főzik, combból, mellből vegyesen. Ilyenkor természetesen a húst tovább kell főzni.
Ha igazán krémes végeredményt szeretnél jobb, ha a zsírosabb, sűrűbb joghurtba bácolod be a csirkét. Ha nincs otthon igazán sűrű joghurt akkor egész egyszerűen a "normál" hígabb joghurtot egy gézen át hagyj lecsepegni. Így a savót el tudod választani és krémesebb, sűrűbb joghurtot kapsz.
Hasznos tipp: Ha ugyanúgy rajongsz a naan kenyéréért, mint én és szeretnéd a vajas csirkédet azzal tálalni akkor a receptet itt tudod csekkolni: indiai naan kenyér recept.