Az indiai szószos, fűszeres ételek elengedhetetlen kísérője a lepénykenyér avagy a naan. Eredetileg a tandoor-i kemence oldalán sütik meg szempillantás alatt, látványosan hólyagosra és pirultra. Mivel nálunk sajnos a legtöbb háztartás nincs felszerelve ezzel a kemencével, ezért igazán nagy kihívást jelent itthon, egy serpenyő segítségével elérni ugyanazt a foszlós, ízes eredményt, de nem lehetetlen! Az igazán jó naan ugyanis akkor a legfinomabb, ha kívül kap egy ropogós szinte már-már égetett, pirult réteget, míg belül puha, foszlós lesz.
Élek-halok ezért a kenyérért, de igazán feladta a leckét, hogy otthoni körülmények között, hogyan is lehetne megfelelő minőségben elkészíteni. Az interneten teljes a káosz, ami a naan receptet és a sütési technikákat illeti. Össze sem tudom számolni mennyi youtube videót néztem végig indiai háziasszonyoktól és indiai vagy nem indiai szakácsoktól és hány receptet olvastam el az interneten és próbáltam ki, mire végre sikerült erre a serpenyős receptre ráakadnom és pici finomítás révén, így már itthoni környezeben is élvezhetem ezt a kenyeret a kedvenc curry receptjeimmel.
Hasznos tipp: Sütés után azonnal kend meg sima vagy fokhagymás olvasztott vajjal. Isteni plusz ízt ad a tésztának. A tészta íze még tovább variálható például különböző zöldfűszerrel vagy magvakkal. Egyszerűen csak gyúrd bele a tésztába.
Egy tálba szitáld bele a lisztet, szórd bele a sót és a kiskanál segítségével keverd össze.
A sós liszt közepébe készíts mélyedést és öntsd bele a további hozzávalókat: az olajat, joghurtot és a vizet, majd morzsold rá az élesztőt.
Dagaszd be a tésztát. Ha rutinos vagy kézzel, ha kevésbé vagy rutinos akkor a gépi dagasztást ajánlom. Addig kell dagasztani, amíg a tészta már nem ragad a tál oldalára és a felülete szép sima lesz.
Formálj belőle egy szép gombócot és egy tálban, konyharuhával letakarva keleszd 1 órán át vagy amíg duplájára nem kel a tészta.
Egy gyúródeszkát vékonyan hints meg liszttel és a megkelt tésztát óvatosa borítsd ki. Vágd fel minimum 10 darabra. Én attól függően mekkora kenyereket szeretnék sütni, szoktam néha 10-15 darabra vágni, ráadásul csak úgy körülbelül szemre méretezem. Szeretem, hogy van benne kisebb is és nagyobb is. Mindenki akkora kenyeret tud elvenni, amekkorát szeretne. Ezután egyesével gömbölyísd őket.
Az így keletkezett cipókat a gyúródeszkán ismét takard le egy konyharuhával és hagyd ismét minimum 15-20 percet kelni.
Egy serpenyőt hevíts fel közepes lángon.
Fogj egy cipót és nyújts belőle néhány miliméter vékony, ovális formát. Nem kell, hogy túl tökéletes és szabályos legyen, sőt! Szeretem az amorf formákat! A lényeg, hogy csak lazán, könnyedén!
Tedd bele a felmelegített serpenyőbe zsiradék nélkül! Süsd az első oldalát néhány perc alatt addig, amíg szép nagy hólyagok keletkeznek a felszínén. Kukkants alá és amikor már szépen megpirult az egyik oldala egy spatula vagy csipesz segítségével fordíts rajta egyet. Én ilyenkor szoktam a már megpirult oldalát gyorsan olvasztott vajjal lekenni. Jöhet a másik oldala. Meglátod, hogy ez sokkal kevesebb idő alatt fog megpirulni. Nem egyenletesen fog pirulni, de emiatt ne aggódj, ennek a kenyérnek ilyennek kell lennie! Plusz az sem baj, ha egy ici-picit odakap, mert ez a pörzsanyag isteni finom ízt ad!
A kisült kenyereket halmozd egymásra és takard le egy konyharuhával.
Hasznos tipp: Bármilyen curry recept kiváló körete a naan. Készítsd el hozzá az én egyik nagy kedvencemet a Murg Makhanit, vagyis indiai vajas csirkét és a siker garantáltan nem marad el!
Én mindig egyszerre fél kiló lisztből készítek naan kenyeret, ami teljesen biztos, hogy nem fogy el. Viszont a naan kenyér kiválóan fagyasztható. Süsd ki a recept szerint az összes kenyeret és utána tedd zacskóba és nyugodtan dugd be a fagyasztóba. Legközelebb csak vegyél elő annyit belőle, amennyire szükséged van és vagy air-fryerben vagy a sütőben - légkeverés funkcióval - melegítsd fel néhány perc alatt. Olyan lesz, mintha frissen sütötted volna.
Közepes hőfokot ajánlok, de ez tűzhely függő. Ha túlságosan gyorsan megég a tészta akkor túl magas a hőfok, lejjebb kell venned, ha viszont nem akar pirulni a felülete a tésztának akkor lehet, hogy érdemes egy kicsit magasabbra venni a hőfokot. Ki kell tapasztalni!
Én nem szoktam cifrázni, sima finomlisztből készítem. Az igazat megvalva még sosem próbáltam más típusú lisztből, bár el tudom képzelni például tönkölyből vagy rozsból is. Ha egyszer rászánom magam és kipróbálom más liszttel, ígérem majd megosztom a tapasztalataimat!
Hasznos tipp: Ha naan mellé köretként basmati rizst is tálalnál, de bizonytalan vagy az elkészítésében, akkor itt adok egy kis útmutatót, hogyan tudsz tökéletes basmati rizst készíteni.