Hamis vadas csirkemell burgonyafánkkal

A vadas az egyik kedvenc ételem, azonban sosem tartok itthon csak úgy vadhúst vagy akár marhahúst, amiből általában a vadas készül. Viszont csirkemell, fehérrépa, sárgarépa mindig van itthon, így gyakrabban készítem el ezt a fajta hamis vadast, mint a hagyományos verziót. Ennek a változatnak az előnye, hogy viszonylag gyorsan, kevés macerával elkészíthető és egyáltalán nem tartalmaz lisztet. A mártás sűrűségét maga a zöldség adja, a krémességéről pedig a tejszín gondoskodik.

hamis vadas csirkemell burgonyafánkkal

Tegnap kilós kiszerelésben vettem meg a filézett csirkemellett és a feldolgozásnál vettem észre, hogy nagy örömömre az egyiken rajta fejeltették a bőrét. Gyorsan el is döntöttem, hogy ha már ilyen szerencse ért rajta hagyom és ropogósra fogom sütni. Be is ugrott az a módszer, ahogy a rozé kacsamellett szoktam elkészíteni: serpenyőben megpirítom bőrrel lefelé, megkérgezem minden oldalról és utána a sütőbe fejezem be az elkészítését. Mivel a csirke bőre nem tartalmaz annyi zsiradékot, mint a kacsa bőre, ezért az irdalást elhagytam, illetve sokkal kevesebb idő alatt sült ropogós pirosra, mint a kacsa bőre. A sütési idő megválasztása esetén figyelnem kellett arra is, hogy a csirkét nem szabad "rozé"-n tálalni, teljesen át kell sütni ugyanakkor vigyázni kell, mert ha tovább sütögetem pillanatok alatt kiszáradhat, amit szerettem volna elkerülni.

A családunkban a vadas mellé mindig kötelező krumpligombócot készíteni (ami gyakorlatilag a gnocchi megfelelője), de nemrég a menzán burgonyafánkot adtak, amit azelőtt sosem készítettem, így kedvet kaptam hozzá. Habár a burgonyafánk elkészítése a kelesztés miatt egy kicsit több időt és tapasztalatot igényel, de ha nincs kedved pepecselni ezzel, épp úgy finom tésztával (spagettivel, makarónival) vagy szalvétagombóccal is.

Hamis vadas csirkemell burgonyafánkkal

hamis vadas csirkemell burgonyafánkkal
homokóra

Elkészítési idő:

60 perc

mennyiség icon

Mennyiség:

2 fő

kategória icon

Kategória:

főétel

Milyen hozzávalókra van szükséged?

A burgonyafánk hozzávalói:
  • 30 dkg burgonya
  • 1 db tojás
  • 15 g élesztő
  • 4 dkg vaj
  • csipet só
A mártás hozzávalói:
  • 4 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 teáskanál dijoni mustár
  • 1 dl száraz fehérbor
  • só, bors
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 babérlevél
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 2 dl tejszín
  • 1 bőrös csirkemellfilé középen kettévágva
  • 1 szál rozmaring vagy néhány szál kakukkfű
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál olaj

Hogyan tudod elkészíteni?

Hogyan készül a burgonyafánk?
1

Tisztítsuk meg a burgonyát, vágjuk kockára és sós vízben főzzük puhára. Miután megfőtt szűrjük le és még melegen nyomjuk át krumplinyomóval. Hűtsük ki.

2

Közben az élesztőt morzsoljuk bele 2 evőkanál kézmeleg vízbe és hagyjuk egy kicsit felfutni.

3

Egy edénybe szitáljuk bele a lisztet és keverjük bele a sót. Készítsünk a közepébe mélyedést. A mélyedésbe öntsük bele a kihűlt burgonyát, üssük bele a tojást, tegyük bele a vajat és a felfuttatott élesztőt. Géppel vagy kézzel dolgozzuk össze addig, amíg nem ragad az edényhez vagy a kezünkhöz. Letakarva hagyjuk kelni 1 órát.

4

A megkelt tésztát borítsuk ki egy vékonyan kilisztezett gyúródeszkára és nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra és szaggassuk ki a fánkokat.

5

Tálalás előtt a kiszaggatott fánkokat 180 fokos bő olajban süssük ropogósra, aranybarnára.

Hogyan készül a hamis vadas csirkemell?
1

Tisztítsuk meg a sárgarépát és a fehérrépát és karikázzuk fel ujjnyi vastagon.

2

Hevítsünk egy lábasba 2-3 evőkanál olajat és dobjuk rá a felkarikázott sárgarépát és fehérrépát és néhány perc alatt, magas lángon pirítsuk le egy kicsit. Amikor a zöldség elkezd pirulni vegyük vissza a lángot és dobjuk rá a finomra vágott hagymát. Sózzuk, borsozzuk és keverjük át. Amikor a hagyma megpuhult tegyük hozzá a mustárt, a citrom reszelt héját, a babérlevelet és a kakukkfüvet és adjuk hozzá a fehérbort is. Keverjük át az egészet és hagyjuk a bort redukálódni a hagymával. Öntsünk fel vízzel az egész keveréket annyira, hogy éppen csak ellepje és főzzük puhára a zöldségeket. Ez körülbelül 10-12 percet vesz igénybe. Figyeljünk oda, ne égessük le. Ha túl magas a hőfok a víz hamarabb elpárologhat, mint ahogy a zöldség megpuhul és leéghet az egész. Ha szükséges adhatunk még hozzá egy kevés vizet.

3

Amikor a zöldségek megpuhultak zárjuk el alatta a gázt. Vegyük ki a babérlevelet, adjuk hozzá a tejszínt, öntsük az egész keveréket turmixgépbe és pürésítsük szép selymes, krémes állagúra. Amennyiben szükséges adhatunk hozzá még vizet, de csak annyit, hogy mártás állagot kapjunk. Kóstoljuk és amennyiben szükséges sóval, borssal és kevés mustárral tovább ízesíthetjük. Ha édesebb mártást szeretnénk akkor adhatunk még hozzá egy teáskanál mézet is.

4

Ha extra selymes állagot szeretnénk kapni akkor szűrjük át az egész keveréket egy szitán.

5

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.

6

A csirkemellet tisztítsuk meg, sózzuk és borsozzuk. Hevítsünk fel egy serpenyőt kevés zsiradékkal és tegyük bele a csirkét bőrével lefele. Süssük szép pirosra a csirke bőrét néhány perc alatt, majd fordítsuk meg és kérgezzük meg a másik felét is. Pont ahogy a kacsamellet szoktuk kérgezni. Belül nem szabad teljesen elkészülnie a csirkének, mivel még sütőbe fogjuk tenni. Vegyük ki a forró serpenyőből és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezve, tegyük be az előmelegített, forró sütőbe kb. 10-15 percre. Az idővel ügyesen kell bánni, hiszen a "rozé" állapot csirke esetében nem játszik viszont, ha túlsütjük akkor kiszárad. Azt az állagot kellene eltalálni, amikor a csirke teljesen átsült, de még finom szaftos.

7

Az idő leteltével vegyük ki a csirkemellet a sütőből és pihentessük, forgassuk az elkövetkezendő 5 percben. Vegyük elő ismét a serpenyőt, melegítsük fel és dobjuk bele a vajat és a rozmaringot vagy kakukkfüvet. Tegyük a megolvadt vajba a csirkét és csorgassuk rá a mézet. Egy kanál segítségével gyors mozdulatokkal locsolgassuk az így kapott vajas-mézes mázzal, éppen csak addig, amíg szép aranyszínű, csillogó külsőt kap.

hashtag icon

Kulcsszavak:

ebéd, csirkés, húsos, főétel

Még több recept →