A habcsókról és a habkarikáról szinte kivétel nélkül mindenkinek a karácsony jut az eszébe. Most mutatok egy receptet, amely könnyed, légies és nyári, bogyós gyümölcsökkel igazi szezonális desszertet lehet belőle varázsolni, nem mellesleg egy kiváló módja annak is, hogy a sok felgyűlt tojásfehérjét felhasználjuk.
A tojásfehérje felhasználásának egyik kiváló és köszönhetően a divatos instagram posztoknak - egyre elterjedtebb alternatívája a Pavlova torta, de azt már kevesen tudják, hogy a tojásfehérje lap formában is megsüthető és utána különböző gyümölccsel vagy lekvárral felturbózott tejszínhabbal megtölthető és roláddá formálható.
Hasznos tipp: A pihe-puha habkönnyű desszertet egy kis textúra játékkal még ízletesebbé, izgalmasabbá teheted, ha ropogós elemeket rejtesz el benn. Mielőtt a lapot megsütnéd, szórd meg egy-két marék pirított mandulaforgáccsal vagy pisztáciával Mindig izgalmas élmény egy puha, habos süteményben ráakadni egy-egy ropogós elemre.
A tojásfehérjéket habverővel verd kemény habbá, miközben lassan adagolod hozzá a porcukrot. Akkor elég kemény a tojásfehérje, ha az edényt fejre fordítva, a hab nem folyik ki belőle. De csak óvatosan!
Egy 30x40 cm-es tepsit bélelj ki sütőpapírral. A sütőpapír tetejét kend meg olajjal vagy olvasztott vajjal és simítsd rá a tojásfehérjehabot. Próbáld meg amennyire lehet egyenletesen elkenni úgy, hogy a tepsi oldalától 3-4cm-es helyet mindenképpen hagyj körben, mert sütés folyamán a lap nőni fog még. Told az előmelegített sütőbe körülbelül 8-10 percre. Ezalatt az idő alatt ne nyitogasd a sütőajtót, mert a hab összeeshet. Ha letelt az idő, akkor vedd vissza a hőfokot 170 fokra és süsd még 5-8 percet.
Eljött az idő, hogy a lapot kivedd a sütőből. Még melegen borítsd be egy másik sütőpapírral és gyorsan fordítsd át a lapot. Nagyon óvatos, lassú mozdulatokkal húzd le a sütőpapírt és így, hagyd langyosra hűlni a lapot.
Amikor kicsit meghűlt, a tejszínhabot verd kemény habbá majd kend a tésztára és szórd rá a gyümölcsöket, de ha színes tölteléket szeretnél a gyümölcsből készíthetsz gyümölcsvelőt és óvatosan hozzákeverheted a tejszínhabhoz. Én legtöbbször nem szoktam még plusz cukrot adni a tejszínhabhoz, mert a lap már így is bőven tartalmaz, de ha nem érzed elég édesnek a habot - miközben felvered - adhatsz hozzá még egy kicsi porcukrot.
Ezután már csak az van hátra, hogy a sütőpapír segítségével tekerd fel a roládot és körülbelül 4-6 órára tedd hűtőbe pihentetni. Ez a legnehezebb rész, viszont elengedhetetlen, mivel a hűtésnek köszönhetően fog a sütemény összeállni, az ízek összeérni és a lap, a pihentetésnek köszönhetően fog picit megpuhulni. Épp csak annyira, hogy még nem veszíti el a ropogósságát, de ezáltal könnyebben lehet majd szeletelni. Ha még több tejszínhabra vágysz, akár a tetejét is megdíszítheted vele, megszórhatod mandulával és a félretett néhány szem szebb gyümölccsel is.
Szerintem nyugodtan próbáld meg, hiszen ez egy igen egyszerűen elkészíthető sütemény. Ha a tojásfehérjét sikerül szépen felverni, ha pontosan kiméred a mennyiségeket és betartod az időket garantált lesz a sikerélmény.
Először 190 fokon 8-10 percet majd 170 fokon még körülbelül 5-8 percet.
4-6 órát javaslok, hogy kellőképpen összeálljon a sütemény, a lap picit megpuhuljon, hogy szépen lehessen vágni, de még ne veszítse el a ropogósságát.
Hasznos tipp: A piros, bogyós gyümölcsök imádják a zöld fűszernövényeket. Ha egy kicsit pikánsabb ízű desszertet szeretnénk, apríts fel például egy kevés mentát – tényleg csak egy keveset, mert nagyon intenzív az íze - és a gyümölcsökkel együtt szórd rá a tejszínhabra vagy keverd hozzá a gyümölcsvelőhöz.