Fűszeres habanero szósz

A chilit - legyen az bármilyen típus - számtalan módon tartósíthatjuk télire. Száríthatjuk, fagyaszthatjuk, eltehetjük ecetes salátalében vagy olajban, de főzhetünk belőle különböző ízesítésű szószokat is. Erre mutatok most egy példát. Ezzel a recepttel azokat is el lehet varázsolni, akik a visszafogottabb csípős ízek hívei, mivel az édes és savanyú íz tökéletes egyensúlyban van a kellemes, nem bántó csípősséggel.

habanero chili paprika

Az elkészült habanero szószt számtalan módon fogyaszthatod. Főzés során kis kanállal a különböző szószokhoz, curry-khez adagolva állíthatod be vele az étel csípősségét, de ha szereted a csípős ízt feldobhatod vele például a bundáskenyeret, a különböző melegszendvécseket de használhatod pizzaszószként vagy a reggeli tojásrántottát is pikánsá teheted.

Amire nagyon ügyeljünk!

Ahogy a korábbi, "habanero projektem"-ről szóló blogbejegyzésemben is írtam, mielőtt nekiesnél a chilinek legyél rendkívül körültekintő: nem csak városi legenda, hogy egy erős chili képes a bőrünkön égési sérüléseket okozni. A feldolgozás során mindig használj kesztyűt és ha valamilyen módon melegítenéd, ügyelj rá, hogy a kicsapódó pára nehogy megcsapja az arcodat, szemedet! A chili feldolgzásakor használt eszközöket (vágódeszka, kések, edények) alaposan, bő vízzel mosd el akár többször is, máskülönben élvezhetet a habanero csípősségét olyan ételekben is, amelybe nem biztos, hogy chilit szántál. :-)

Fűszeres habanero szósz

habanero chili paprika
homokóra

Elkészítési idő:

40 perc

mennyiség icon

Mennyiség:

2 fő

kategória icon

Kategória:

tartósítás

Milyen hozzávalókra van szükséged?

  • 3 nagyobb, húsos piros vagy sárga kaliforniai paprika
  • 3-4 kisebb piros vagy sárga habanero paprika
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2-3 evőkanál olivaolaj
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 200 ml víz
  • 1 dl almaecet
  • 3 kiskanál worcestershire szósz
  • 60 g cukor
  • 1 kiskanál só

Hogyan tudod elkészíteni?

1

200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt égessük meg a kaliforniai paprika külsejét, hogy könnyen le tudjuk róla a héját húzni.

2

Amíg sül a kaliforniai paprika az utolsó 5 percbe tegyük mellé a magháztól megszabadított habanero paprikát is. Ezt a paprikát csak kicsit megsütjük, de nem kell hogy megégjen.

3

Mikor minden oldalról feketére égettük a kaliforniai paprikákat, vegyük ki a sütőbe, tegyük egy üveg tálba és fedjük le egy tányérral vagy folckpakkal.

4

Az olajon dinsteljük meg az apró kockára vágott hagymát. Amikor finom krémes, dobjuk hozzá az apróra vágott fokhagymákat is.

5

Ha kicsit kihűlt a kaliforniai paprika húzzuk le a héját, szabadítsuk meg a magháztól és a magoktól és a húsát tegyük a hagymára a habanero paprikákkal együtt.

6

Adjuk hozzá a vizet, cukrot, ecetet, worcestershire szósz és a sót. Fedő alatt pároljuk körülbelül 5 percig.

7

Turmixoljuk össze majd további 5 percre tegyük vissza a tűzre.

8

Paszírozzuk át egy szitán és tegyük csírátlanított üvegekbe, hogy sokáig eláljon!

hashtag icon

Kulcsszavak:

tartósítás, könnyű, gyors, chili, habanero, szósz

Még több recept →