A chilit - legyen az bármilyen típus - számtalan módon tartósíthatjuk télire. Száríthatjuk, fagyaszthatjuk, eltehetjük ecetes salátalében vagy olajban, de főzhetünk belőle különböző ízesítésű szószokat is. Erre mutatok most egy példát. Ezzel a recepttel azokat is el lehet varázsolni, akik a visszafogottabb csípős ízek hívei, mivel az édes és savanyú íz tökéletes egyensúlyban van a kellemes, nem bántó csípősséggel.
Az elkészült habanero szószt számtalan módon fogyaszthatod. Főzés során kis kanállal a különböző szószokhoz, curry-khez adagolva állíthatod be vele az étel csípősségét, de ha szereted a csípős ízt feldobhatod vele például a bundáskenyeret, a különböző melegszendvécseket de használhatod pizzaszószként vagy a reggeli tojásrántottát is pikánsá teheted.
Ahogy a korábbi, "habanero projektem"-ről szóló blogbejegyzésemben is írtam, mielőtt nekiesnél a chilinek legyél rendkívül körültekintő: nem csak városi legenda, hogy egy erős chili képes a bőrünkön égési sérüléseket okozni. A feldolgozás során mindig használj kesztyűt és ha valamilyen módon melegítenéd, ügyelj rá, hogy a kicsapódó pára nehogy megcsapja az arcodat, szemedet! A chili feldolgzásakor használt eszközöket (vágódeszka, kések, edények) alaposan, bő vízzel mosd el akár többször is, máskülönben élvezhetet a habanero csípősségét olyan ételekben is, amelybe nem biztos, hogy chilit szántál. :-)
200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt égessük meg a kaliforniai paprika külsejét, hogy könnyen le tudjuk róla a héját húzni.
Amíg sül a kaliforniai paprika az utolsó 5 percbe tegyük mellé a magháztól megszabadított habanero paprikát is. Ezt a paprikát csak kicsit megsütjük, de nem kell hogy megégjen.
Mikor minden oldalról feketére égettük a kaliforniai paprikákat, vegyük ki a sütőbe, tegyük egy üveg tálba és fedjük le egy tányérral vagy folckpakkal.
Az olajon dinsteljük meg az apró kockára vágott hagymát. Amikor finom krémes, dobjuk hozzá az apróra vágott fokhagymákat is.
Ha kicsit kihűlt a kaliforniai paprika húzzuk le a héját, szabadítsuk meg a magháztól és a magoktól és a húsát tegyük a hagymára a habanero paprikákkal együtt.
Adjuk hozzá a vizet, cukrot, ecetet, worcestershire szósz és a sót. Fedő alatt pároljuk körülbelül 5 percig.
Turmixoljuk össze majd további 5 percre tegyük vissza a tűzre.
Paszírozzuk át egy szitán és tegyük csírátlanított üvegekbe, hogy sokáig eláljon!