Fűszeres, ropogós burgonyahalmok

>A legfinomabb burgonyaköret, amit valaha készítettél: kívül ropogós, belül krémes! Tökéletes köret az ünnepi alkalmakhoz vagy akár a hétköznapi ebédekhez egyaránt. Elkészítése egyszerű és gyors, hiszen a sütő dolgozik helyetted.

Fűszeres, ropogós burgonyahalmok

Hasznos tipp: Ha a rozmaring túl markáns neked, akkor kakukkfüvet is használhatsz, de igazából megbolondíthatod más fűszerrel is. Szerecsendió, bors vagy bármilyen egyéb fűszer is jól illik a krumplihoz. Csak a képzeleted szab határt!

Fűszeres burgonyahalmok

Fűszeres, ropogós burgonyahalmok
homokóra

Elkészítési idő:

60 perc

mennyiség icon

Mennyiség:

2 fő

kategória icon

Kategória:

köret

Milyen hozzávalókra van szükséged?

  • 4 darab közepes, lehetőleg sütnivaló burgonya
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 2 evőkanál olivaolaj
  • 1 teáskanál apróra vágott rozmaring
  • ízlés szerint só

Hogyan tudod elkészíteni?

1

Melegítsd elő a sütőt 190 °C-ra. Míg a sütő bemelegszik a burgonyahalom gyorsan összedobható.

2

Mosd meg alaposan a burgonyát, de a héját hagyd rajta. Ebből még ropogósabb lesz a külseje. Vágd fel a burgonyákat úgy 2-3 mm vastag szeletekre. A legegyszerűbb mandolinnal dolgozni, de ha ügyesen bánsz a késsel azzal is gyorsan megvan.

3

Tedd egy tálba. Add hozzá az olvasztott vajat, az olivaolajat és a rozmaringot. Sózd, borsozd. Jól keverd össze, hogy az olaj és a fűszerek minden szeletet szépen bevonjon.

4

Picit olajozz ki egy muffinformát. Jöhet az összeállítás. Minden muffinformában kezd el egymásra rakosgatni a szeleteket, mintha tornyot építenél. Nyugodtan keverd a különböző méretű szeleteket. Minél változatosabban tudod lerakni, a végeredmény annál mutatósabb, ropogóssabb lesz.

5

Told be az előmelegített sütőbe és süsd 45-50 percig vagy addig, amíg a teteje és a széle szép aranybarnára sül. A sütőből kivéve, még melegen tálald.

hashtag icon

Kulcsszavak:

köret, könnyű, krumpli

Gyakran Ismételt kérdések

Milyen típusú burgonyát érdemes használni?

Mindenképpen próbálj meg sütnivaló burgonyát használni, mert így tudod igazán ropogósra sütni.

Érdemes előfőzni a krumplit?

Semmi esetre sem javaslom, hogy vízben előfőzd a krumplit. Minek is áztatnánk ki az ízét, ha a sütőben is ragyogóan, krémesre tud sülni, nem igaz?

Mennyi ideig kell sütni?

45-50 percig javaslom, habár nem győzöm hangsúlyozni, hogy sütő válogatja. Ha bizonytalan vagy kukkancs be a sütőbe, ha látod, hogy a széle szépen elkezdett aranybarnára sülni, akkor szúrj az egyikbe egy hústűt, érezni fogod ha belül kérmesre sült már!

Milyen hőfokon süssem?

190 °C-t javaslok!

Hasznos tipp: Az olvasztott vaj helyett nyugodtan használhatsz más, ízes zsírt is. Például a kacsazsír vagy a libazsír fennséges, plusz ízt adhat a köretednek.!

Még több recept →