>A legfinomabb burgonyaköret, amit valaha készítettél: kívül ropogós, belül krémes! Tökéletes köret az ünnepi alkalmakhoz vagy akár a hétköznapi ebédekhez egyaránt. Elkészítése egyszerű és gyors, hiszen a sütő dolgozik helyetted.
Hasznos tipp: Ha a rozmaring túl markáns neked, akkor kakukkfüvet is használhatsz, de igazából megbolondíthatod más fűszerrel is. Szerecsendió, bors vagy bármilyen egyéb fűszer is jól illik a krumplihoz. Csak a képzeleted szab határt!
Melegítsd elő a sütőt 190 °C-ra. Míg a sütő bemelegszik a burgonyahalom gyorsan összedobható.
Mosd meg alaposan a burgonyát, de a héját hagyd rajta. Ebből még ropogósabb lesz a külseje. Vágd fel a burgonyákat úgy 2-3 mm vastag szeletekre. A legegyszerűbb mandolinnal dolgozni, de ha ügyesen bánsz a késsel azzal is gyorsan megvan.
Tedd egy tálba. Add hozzá az olvasztott vajat, az olivaolajat és a rozmaringot. Sózd, borsozd. Jól keverd össze, hogy az olaj és a fűszerek minden szeletet szépen bevonjon.
Picit olajozz ki egy muffinformát. Jöhet az összeállítás. Minden muffinformában kezd el egymásra rakosgatni a szeleteket, mintha tornyot építenél. Nyugodtan keverd a különböző méretű szeleteket. Minél változatosabban tudod lerakni, a végeredmény annál mutatósabb, ropogóssabb lesz.
Told be az előmelegített sütőbe és süsd 45-50 percig vagy addig, amíg a teteje és a széle szép aranybarnára sül. A sütőből kivéve, még melegen tálald.
Mindenképpen próbálj meg sütnivaló burgonyát használni, mert így tudod igazán ropogósra sütni.
Semmi esetre sem javaslom, hogy vízben előfőzd a krumplit. Minek is áztatnánk ki az ízét, ha a sütőben is ragyogóan, krémesre tud sülni, nem igaz?
45-50 percig javaslom, habár nem győzöm hangsúlyozni, hogy sütő válogatja. Ha bizonytalan vagy kukkancs be a sütőbe, ha látod, hogy a széle szépen elkezdett aranybarnára sülni, akkor szúrj az egyikbe egy hústűt, érezni fogod ha belül kérmesre sült már!
190 °C-t javaslok!
Hasznos tipp: Az olvasztott vaj helyett nyugodtan használhatsz más, ízes zsírt is. Például a kacsazsír vagy a libazsír fennséges, plusz ízt adhat a köretednek.!