Fűszeres olajban marinált fetasajt

Extraszűz olívaolajban érlelt fűszeres fetasajt, friss bagett és egy finom pohár száraz fehérbor. Mi másra vágyna az ember egy kellemes estén?

Fűszeres olajban marinált fetasajt

Sokáig küzdöttem azzal a problémával, hogy megvettem a finom fetasajtot, aminek egy részét felhasználtam például salátában, pizzán vagy valamilyen tésztaételben, de mindig felmerült a kérdés, hogy mit kezdjek a maradékkal, hiszen ahhoz túl drága, hogy csak úgy hagyjam megromlani. Meg hát na! Nem szeretem, ha csak úgy a hűtőben pocsékba megy valami.

Kezdetben próbáltam lefagyasztani, ami a legtöbb sajtfélénél működött, de itt valahogy nem volt az igazi. Aztán rátaláltam erre a receptre. A bónusz amellett, hogy sokáig eláll az, hogy mindig van otthon fetasajt, baromira jól néz ki az üvegben és a különböző fűszerekkel, aszalványokkal adhatok egy plusz csavart a sós fetának. Amióta így tartósítom, azóta már univerzális alapételnek számít nálam, ami jó ha mindig van itthon.

Felhasználása sokoldalú!

A marinált fetasajt felhasználása igazán változatos lehet. Tálalhatod előételként vagy főételek kísérőjeként is. Kenheted kenyérre, pirítósra, belemorzsolhatsz egy-két kocka aromatizált fetasajtot a szendvicsedbe, feldobhatod vele az egyszerű salátákat és a különböző sülteket, de a paradicsom alapú tésztákon is isteni. Amikor pedig kifogyott az üvegből a feta, a visszamaradt, finom fűszeres olajat még mindig felhasználhatod például húsok pácolásához, salátaöntetekhez vagy mártogathatsz bele friss bagettet is. Ha pedig stílusos – saját készítésű - ajándékot szeretnél adni barátaidnak, szeretteidnek - akkor az extraszűz olívaolajban marinált fetasajt kiváló választás lehet, hiszen ez a meglepetés nemcsak hasznos és finom, de a szeretteid különösen értékelni fogják, hogy személyre szabottan, kifejezetten nekik készített finomsággal kedveskedsz.

Elkészítése egyszerű!

Pontos mennyiségeket most nem adok meg, rád bízom hogyan ízesíted. Vegyél egy darab fetát, egy üveg jó minőségű extraszűz olívaolajat és amit még bele szeretnél tenni. Vágd össze a fetát körülbelül 1 cm-es (vagy hasonló méretű) kockákra és töltsd meg vele az üveget amennyire tudod a többi – általad preferált – hozzávalóval és öntsd fel az olívaolajjal úgy, hogy teljesen ellepje a fetasajtot. Kész is vagy! Tedd hűtőbe! Érdemes legalább egy hetet adni neki, hogy az ízek összeérjenek.  Hihetetlen egyszerű összedobni, az íze viszont felejthetetlen. Ráadásul még különösebb előkészületet sem igényel, hiszen a feta olívaolajban eltéve nagyon-nagyon sokáig eláll a hűtőszekrényben, így bármikor előkapható. Ereszd el nyugodtan a fantáziádat, a sós sajt, a fűszerek és az édes gyümölcs mindenképpen jól passzolnak egymáshoz.

Fűszeres marinált fetasajt

Fűszeres marinált fetasajt
homokóra

Elkészítési idő:

10 perc

Pihentetési idő:

min. 1 hét

mennyiség icon

Mennyiség:

2-3 fő

kategória icon

Kategória:

tartósítás

Ötletek a marinált fetasajt ízesítéséhez

  • szárított aszalt paradicsom
  • asztalt vörösáfonya, sárgabarack
  • zöldfűszerek: rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, borsikafű, oregánó
  • olívabogyó, kapribogyó
  • színesbors
  • fokhagyma
  • chili
  • citromhéj, narancshéj

Hogyan tudod elkészíteni?

1

Darabold fel a fetasajtot körülbelül 1 cm-es (vagy hasonló méretű) kockákra.

2

Készítsd ki azokat a hozzávalókat, fűszereket, amelyekkel ízesíteni szeretnéd.

3

Csírátlaníts egy-két kisebb méretű csatos vagy befőttes üveget. Ezt többféle módon is megteheted. Az egyik módszer, hogy vegyél egy nagy lábost, tedd bele az üvegeket és a tetőjüket, töltsd meg annyi vízzel, hogy ellepje őket. Forrald fel a vizet és utána még körülbelül 2-3 percig zubogva főzd. A másik módszer, hogy tedd egy tepsibe az üvegeket és a tetőjüket úgy, hogy a szájuk felfele nézzen. 100 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig melegítsd. Ha van légkeverés a sütődön, akkor mindenképp azt a funkciót használd.

4

A csírátlanított befőttes üvegekbe amennyire szorosan tudod tedd bele a kockára vágott fetasajtokat és minden egyéb hozzávalót, amit még szeretnél.

5

Amikor teljesen teli van, öntsd fel jó minőségű olívaolajjal egészen az üveg pereméig. Itt hangsúlyos, hogy az olívaolaj tényleg jó minőségű legyen, mert utána külön élvezet lesz azt is kitunkolni a finom kenyérrel, pirítőssal.

6

A megtöltött üveget tedd hűtőbe. Mindenképp ajánlom, hogy minimum 1 hetet pihentesd így, hogy legyen esélyük az ízeknek összeérni.

hashtag icon

Kulcsszavak:

mártogatós, vegetáriánus, könnyű, reggeli, vacsora

Még több recept →