Szeretem a főtt tojást, mert számtalan módon felhasználhatom: sokszor készítek tojássaláta vagy tojáskrémet, de ha nincs kedvem túl sokat vacakolni vele, egyszerűen csak felkarikázom és így teszem a szendvicsbe.
Bár a tojásfőzés a konyhatechnikák közül a legegyszerűbb eljárásának tűnik, de egy olyan főtt tojás előállítása, amelynek a sárgája kellő mértékben lágy marad, míg a fehérje már kemény, nem is olyan egyszerű elkészíteni, mint ahogy elsőre gondolnánk.
A kellemesen lágy, de nem híg tojásnak éppúgy megvan a titka, mint a tökéléletes, de még nem túlfőtt kemény tojásnak. Elvileg a percek betartása jelenti a kulcsot, viszont az igazság az, hogy a lágy sárgához nincs egy bombabiztos recept, hiszen minden tojás picit más, de ezenkívül is akad még számtalan buktató.
A megfelelő állagú tojás eléréséhez nem árt tudni, hogy a tojás 3 rétegből áll: híg fehérjéből, sűrűbb fehérjéből és a tojás sárgájából. Mindhárom réteg különböző hőfokon és sebességgel készül el. Először a sűrűbb fehérje, majd a sárgája és legvégül a hígabb tojásfehérje fő meg.
Akár főtt, akár lágy tojást szeretnél végeredményben kapni, érdemes betartani, hogy a tojást nem hideg vízbe, hanem gyöngyöző forró vízbe dobjuk. Itt jegyezném meg, hogy érdemes a főzés előtt néhány perccel kivenni a hűtőből, mert ha a hűtőhideg tojást forró vízbe dobjuk, bizony az könnyen megrepedhet.
6 perc főzés után húzzuk le a tűzről és ha lágytojást szeretnénk tegyük azonnal jó hideg vízbe, hogy megállítsuk a főzést.
Amennyiben lazább belsejű, de keményebb tojást szeretnénk, ami még nem kékes-zöldes elszíneződött, porózusosabb sárgájú és túlfött, ugyanúgy 6 perc lobogóbbó vízben főzés után húzzuk le a tűzről, viszont hagyjuk további 4 percig hűlni a forró vízzel együtt. Így a tojás picit tovább fő, állaga viszont sokkal kellemesebb lesz, mint annak a tojásnak, amit 10 percen át forralunk. A 4 perc lejárta után vegyük ki a vízből és szintén dobjuk jegesen, hideg vízbe.
És így a végére még egy tipp! Tudtad? Az öregebb tojást sokkal könnyebb megpucolni, mint a frisset. Ha főtt tojást szeretnék készíteni - pláne, hogyha nagy tételben például húsvétkor vagy kaszinótojáshoz - már jó előre megveszem a boltban és hagyjom a hűtőben jó néhány napot - akár egy hetet vagy majdnem kettőt - állni.