zöldborsókrémleves krutonnal
2023. november 17.

Mi kerüljön a krémlevesünk tetejére? Ötletek és tippek levesbetétre

Beköszöntöttek a hidegebb napok, amivel együtt a krémlevesek szezonja is megérkezett. Egészen kora nyárig szinte minden zöldségből krémlevest készítek. Szeretem, mert amellett, hogy átmelegítenek még laktatóak is. De ha már van egy jó krémlevesünk mindig felmerül a kérdés, hogy ok, de mi kerüljön a tetejére, hiszen még a legunalmasabb, legfakóbb leveseket is izgalmassá tudjuk tenni egy jó kiegészítővel. Olyan ez, mint a hab a tortán, ezért a feltét erejét semmi esetre sem szabad lebecsülni. Feltét pedig szinte bármi lehet, az egyetlen fontos szempont csak az, hogy jól kiegészítse a leves alap ízét. Egy jó feltét két féle szempontból tud igazán jól érvényesülni: vagy az alapízhez legyen hasonló, vagy azzal szöges ellentétben álljon.

Miből készíthetünk feltételt? A legkézenfekvőbb ötlet a kenyérből vagy különböző pékárukból készített kruton. Persze ez akár készen is megvásárolható, de érdemes házilag gyártott kenyérkockákkal kiváltani. Daraboljuk fel apróbb kockára a megmaradt kenyeret, kiflit, zsemlét vagy kalácsot és néhány perc alatt pirítsuk meg kis olívaolajjal egy száraz serpenyőben vagy sütőben. Az önmagukban gyakran unalmasnak tűnő kenyérkockákat feldobhatjuk úgy is, ha a pirítás előtt befűszerezzük. Remek ízhatás érhető el például, ha fokhagymás-olívaolajos keverékkel locsoljuk meg a kenyeret, de ízesíthetjük bazsalikommal, rozmaringgal, oregánóval vagy szerecsendióval is. Igyekezzünk a leves ízéhez passzoló fűszereket választani! Még ízletesebbé tehetjük a kenyérkockákat, ha sütés előtt karakteresebb ízű reszelt sajttal (például parmezánnal) is megszórjuk.

Titkos favoritként használom a különböző levesekben a magokat, például tökmagot, diót vagy mogyorót, illetve akár ezek kombinációját is. Amellett, hogy ízletesek, roppanósak külön előnyük, hogy remekül tárolhatóak így mindig kéznél vannak. Egy alapszabályt azonban mindig tartsunk be: egy száraz serpenyőben kicsit pirítsuk meg, hogy az ízük igazán éke legyen a levesünknek.

A magokon kívül remek feltétek készíthetőek a különböző sajtokból is. A sajt persze önmagában is nagyszerű levesbetét lehet például egy olaszos paradicsomlevesben, de mivel a forró levesben pillanatok alatt nyúlósra olvadhat, így nem minden nyújt pozitív élményt. Az egyszerű reszelt sajtot érdemes sajtchips formában tálalni, ami roppant egyszerűen elkészíthető. Csak reszeljük le egy kisebb lyukú reszelővel a sajtot, majd formázzunk a reszelékből golyókat, amelyeket lapítsuk ki kézzel vagy egy pohár aljával, majd előmelegített sütőben süssük aranybarnára. A krutonnál használatos fűszerek itt is játszanak: nyugodtan keverjünk a reszelékbe különböző fűszert, szórjunk bele egy kis apróra darabolt sonkát vagy bacon-t vagy reszeljünk bele egy kis fokhagymát és a sajtchipsek még izgalmasabbak lesznek. Ha pedig gomolyát vagy halloumi sajtot választunk levesbetétként, kisebb kockákra szeletelve és ropogósra sütve kerüljön a leves tetejére.

A sonka vagy a bacon persze önmagában is kerülhet a krémleves tetejére, csak bő olajban vagy sütőben süssük finom ropogósra.

Ha pedig valaki nem vágyik húsosabb, zsírosabb feltétre, házilag készített zöldségchipsekkel is kiegészítheti a levest. Mivel gyakorlatilag bármilyen zöldség használható feltétként, ezért érdemes a krémleveshez használt zöldségből a főzés során néhány darabot félretenni, hiszen felszeletelve akár nyersen vagy fűszerezve és pirítva utólag is beleszórható a már krémesre turmixolt levesbe. Ez utóbbira jó példa a pikáns-fűszeres sütőtökkrémleves - aminek a receptjét megtalálod a linkre kattintva - de a citromos zellerkrémlevest is ízletesebbé teszi, ha a zsenge zellerszárat vékonyan felszeleteljük, összekeverjük kicsi rezselt citromhéjjal és tálaláskor megszórjuk vele. De a gyümölcsleves - például a fahéjas szilvakrémleves - is izgalmasabb, ha a gyümölcs karakteres íze nem csak turmixolt formában köszön vissza a tányérunkból. Sokan még mindig hulladékként tekintenek a brokkoli vagy karfiol szárára, pedig formára vágva, roppanósra pirítva és fűszerezve igazi éke lehet az ételünknek.

A tortilla, popcorn vagy a ropogósra pirított hagyma is hasonló módon működhet együtt a leveseinkkel, mint a chips.

Végezetül a különböző ízű olajokkal vagy friss fűszernövényekkel is adhatunk egy további pikantériát a levesünknek. A tökmagolaj nem csak a sütőtök krémleveshez kiváló, bátran próbáljuk ki más krémleveshez is. Ha a hűtőben tartunk fűszeres olajban marinált és érlelt fetasajtot, aszalt paradicsomot vagy olíva bogyót, akkor az olajukat szintén ízesítőként használhatjuk. Mivel azonban ez nem egy ropogós textúra, így ezeket a hozzávalókat inkább csak más feltéttel együtt, kiegészítő elemként javasolt használni.