házi tészta gyúrása és készítése
2022. június 15.

Konyhai 1x1 – Otthon gyúrt házi tészta vagy előre csomagolt „bolti" tészta? Első kalandom a gyúrt tésztával! Vajon tényleg megéri a tésztagyúrással, nyújtással és formázással otthon bajlódni?

Amíg az átlagos háziasszony otthon lelkesen bontogatja a bolti tészta zacskóját és 15 perc alatt varázsol egy olasz tésztacsodát az asztalra, addig a magára valamit adó és a gasztronómiában otthonosan mozgó szakemberek között nincs vita arról, hogy minőségileg mérföldekkel nagyobb gasztronómiai élvezetet nyújt a frissen, kézzel gyúrt tészta. Az ízek és állagok mellett plusz érvként azt hozzák fel, hogy pikk-pakk összedobható, ezért mindenkit igyekeznek rábeszélni a próbára. De vajon tényleg minőségileg akkora ugrást jelent, hogy megéri otthon bajlódni a gyúrással? Leteszteltem!

Ahogy ismerkedem az olasz konyhával, gyorsan eljutottam a felismerésig, hogy bizony ennek a tudásnak híján vagyok. Az igazság az, hogy imádok jót enni, fontos számomra a minőség, ráadásul időm is van, nem is látszik bonyolultnak és nem utolsó sorban minden ténykedést szeretek a konyhában. Jó kalandnak ígérkezett és már elég felkészültnek éreztem magam ahhoz, hogy én is belevágjak.

De nézzük végig mire mire is van szüksége annak, aki házi tészta készítésre adja a fejét?

Bizony a tésztagyúrás csak elsőre ijesztő, valójában nincs benne semmi hókuszpókusz. Az igazság az, hogy nem is kell hozzá sok minden: egy alap otthoni felszereléssel jónéhány fajta tészta elkészíthetők. Milyen tésztára gondolok? Például a lasagne tésztára, a lebbencsre, cérnametéltre vagy a különböző hosszú tésztákra (linguini, tagliatelle vagy szélesmetélt). Nem is hangzik rosszul, ugye? Ilyen sokfajta tésztához nincs is másra szükség, csak egy sima felületre, egy nyújtófára, egy tényleg éles késre és némi kitartásra!

Persze ha egy fokkal profibb szintre szeretnéd emelni a munkát és szeretnéd az életedet kicsit megkönnyíteni, nem árt beszerezni egy tésztanyújtó gépet sem. Én is így tettem. Az internetet számtalan gyártó kínál tésztagépet a gyönyörű, nagymúltra visszatekintő, márkás olasz tésztagépektől, a fura, "sohanemhallott" nevű gépekig. A mechanikus gépek ára a 7-8000 ezer forintos kategóriától körülbelül a harmincegynehány ezer forintos kategóriáig terjednek, ami részben függ attól is, hogy milyen tartozékokat adnak az alap - nyújtó - géphez. Általában ezen az áron már találni olyat, ami a nyújtáson kívül két féle vastagságban vág. Az alap szett később, számtalan egyéb plusz kiegészítő megvásárlásával, tovább bővíthető.

Alaposan átböngészve az interneten én is gyorsan beszereztem egyet, mert hát őszintén? Mindig áhítattal néztem másokat, ahogy tekerik a gépet és a tészta voilá! egyre vékonyabbá és vékonyabbá válik. Így nem is volt nagy dilemma számomra, hogy eljött az idő, hogy boldog tulajdonosa legyek én is egy igazán gyönyörű tésztagépnek.

És akkor kezdődjön a nagy kísérlet! Milyen hozzávalókra van szükség az igazán jó házi tésztához?

Na igen és innentől kezdve több dilemmával találjuk megunkat rögtön szemben!

Az alap természetesen a liszt és a tojás. De felvetődik az örök kérdés, mint bármilyen más tészta esetében is: a liszt milyen liszt? A ringben az egyik oldalon azok vannak, akik esküsznek a 00-ás pizzalisztre, míg mások oldalon azok, akik hagyják a hókuszpókuszt és az otthon fellelhető sima BL-55-s simalisztből gyúrják a tésztát. Megmondom őszintén én is hezitáltam csöppet, de mivel csak hagyományos sima lisztet találtam a szekrényben és semmi kedvem nem volt neki indulni beszerezni a spéci fajtát, gyorsan el is döntötte a kérdést. Kis iróniával gondoltam magamban: ha netalán tán úgyis a kukába fog kikötni, akkor jobban járok az olcsóbb, hagyományosabb fajtával!

A liszten kívül szükség van még természetesen tojásra is, amelyből 100 grammonként kell egyet adni a liszthez. Ha tehát 200g lisztből szeretnél tésztát gyúrni akkor 2 db tojásra lesz szükséged. Persze a választott liszt és a tojás mérete, minősége miatt előfordulhat, hogy a begyúrt tészta nem áll össze és kicsi nedvességet kíván még, vagy éppen túl lágy és ragacsos lesz és emiatt plusz lisztet kell majd még hozzáadni, de ökölszabályként mindig ezeket a mennyiségeket használjuk.

Ha van lehetőséged rá érdemes élénk sárgájú tojást beszerezni, hiszen a begyúrt tészta színét nagyban befolyásolja a tojás sárgájának színe. Sokan "trükköznek" egy kicsit és az egyik tojásnak csak a sárgáját teszik a tésztába - értelemszerűen csökkentve a liszt mennyiségét - így élénkítve a tészta színét.

Azt már megtanultuk rég, hogy amely ételbe tojás kerül, abba bizony is kell! Na meg hát amúgy is: van olyan étel egyátalán, amibe nem teszünk sót? A házi tészta készítésekor a só használatában megoszlanak a vélemények: a viták röviden arról szólnak, hogy mikor és hogyan kerül a tésztába? Sokan belegyúrják, azt az elvet követve, hogy ahány tojás annyi csipet só, míg mások azon a véleményen vannak, hogy tilos a begyúrt tésztába sót tenni, mert csak több vizet szív magába a főzés során és elég csak a főzővizet sózni. Őszintén? Fogalmam sincs kinek van igaza, viszont én ez utóbbi technika mellett döntöttem. De figyelem! "Spoiler-veszély"! Nekem egyáltalán nem hiányzik belőle a plusz só! Habár, az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy alapvetően kevés sót használok!

Ami a tészta esetében teljesen opcionális az a néhány csepp olivaolaj. Van aki arra esküszik, hogy nem árt a tésztának, hiszen így könnyebben nyújtható eredményt kapunk, van aki szerint nyugodt szívvel elhagyható. Itt is ez utóbbi receptúrát követtem. Tapasztalataim szerint, ha rászánjuk az időt a tészta rendes kidolgozására, nem szükséges plusz olaj bele. Tökéletesen nyújtható tésztát kapunk!

Egy jó házi tészta, ha rutinos az ember 5 perc alatt gyorsan összegyúrható, kevesebb rutinnal jó rászánni még néhány extra percet. A megfelelő állag elérése érdekében érdemes fóliába tekerve, minimum 15 percet a hűtőbe pihentetni és utána meglehetősen gyorsan ki lehet nyújtani. A főzési idő lényegesen kevesebb, mint az előre kapható száraztészták esetében. Én forrásban lévő vízbe szoktam dobni és maximum 1 percet szoktam főzni.

És a konklúzió!

Röviden, ha sarkos akarok lenni, akkor azt mondom, hogy soha többé bolti tészta! Az otthon, kézzel gyúrt házi tészta elkészítése azon túl, hogy jót tesz a lelkünknek, egyáltalán nem egy ördöngősség és ha megvan a megfelelő odafigyelés, tényleg nagyon gyorsan összedobható! És a végeredmény? Azt hiszem erre mondják azt, hogy "zongorázni lehet a különbséget"! Próbáld ki és meglátod, hogy gasztronómiailag sokkal, de sokkal magasabb szintre emeli a már ismert és bejáratott tésztaételeidet.

A végére pedig egy tipp: ha rászánod magad és begyúrsz több tésztát, formára alakítva és vágva több módon is elteheted későbbi felhasználásig. Egyrészt a friss tészta adagokban nagyon jól fagyasztható, másrészről a konyhaszekrény tetején kiszárítva és bezacskózva is tökéletesen tárolható!

Még több cikk →